Laga spricka i svänghjul av aluminium

Fråga: Hej jag har en Moto Guzzi Stornello 125cc från 1971. Svänghjulet av aluminium har en spricka runt den fastnitade stålinsatsen för axeln. Jag har konsulterat flera svetsare men dom är konfunderade hur dom ska göra. Idag fungerar svänghjulet men jag vill säkra upp mig så det inte går sönder mer. Har ni några idéer?

Mvh Björn

 

Svar: En variant är att stoppborra sprickan om så är möjligt. Stoppborrning går till så att man letar upp änden/ändarna på en spricka och så borrar man bort änden på sprickan med en liten borr. Här gäller det att se till att man inte missar änden på sprickan så att denna blir kvar på andra sidan borrhålet. Om så sker kan sprickan fortsätta obehindrat. Borrhålet måste gå igenom godset helt.

Om man kan svetsa sprickan så känns det säkert tryggare, men svänghjulet kommer med stor sannolikhet att slå sig av värmen och det behövs inte mycket förrän det blir vibrationer på grund av obalans eller att svänghjulet tar i spolarna polskor i tändsystemet. Dessutom är navet i hjulet ofta härdat och värmer man det för mycket kan härdningen gå ur vilket kan leda till att navet blir så mjukt att det trängs ut av vevaxelns kona så att det lossnar ideligen. En variant är då att borra ur nitarna och ta bort navet innan svetsning.

Det kan gå att rikta upp ett skevt svänghjul, men då får man svarva till en axel med exakt samma kona som vevaxeln där man monterar svänghjulet tillfälligt under riktningsarbetet. Efter riktning får man troligtvis straffa om nitarna så navet inte glappar mot hjulet.

Jim Lundberg

 

Uppdatering 2017-02-16: Björn har skicka bilder på sitt svänghjul som syns här nedan. Efter att ah tittat på dessa bilder så tror jag ett byte till nytt svänghjul är det bästa. Sprickan verka fara iväg rejält bland nithålen.

Laga spricka i svänghjul av aluminium
Hej här kommer lite bilder. Märket är Cev model 6878. Finns massa liknande på nätet men har inte lyckats finna 6878.
Mvh Björn Strömberg
Laga spricka i svänghjul av aluminium
Laga spricka i svänghjul av aluminium
Rulla till toppen