Hur fungerar en elektromagnet?

Fråga: Hej, snart så har jag fysikprov och min fråga är hur en elektromagnet fungerar, var man använder den och hur man använder den.

Emir

 

Svar: När en elektrisk ström går genom en tråd (ledare) så bildas det ett magnetfält runt tråden. Detta magnetfält blir starkare ju högre ström (ampere) som går genom tråden. Om man lindar upp tråden som en spole kommer magnetfälten från varje varv att samverka så att magnetfältet blir starkare.

Nu är det så att luft är en dålig ledare av magnetfält så även om man får ett starkare magnetfält genom att linda tråden som en spole så blir magnetfältet inte så starkt att det är användbart till något praktiskt. Men om man stoppar in en järn- eller stålstav i spolen så samlas magnetfältet i denna stav som man brukar kalla för kärna. Nu har man en stark magnet som kan användas till mycket. En stor fördel med elektromagneter är att man kan stänga av dem när man vill. Man kan också polvända dem så att syd- och nordpol byter plats genom att vända strömriktningen i tråden.

Elektromagneter finns runt om oss i samhället, men det är sällan man ser dem. När man slår in portkoden till ett hus säger det ”klick” och dörren går att öppna. Det är en elektromagnet som låser upp dörren. När man låser/låser upp en bil är det elektromagneter som påverkar bilens lås i dörrarna och bakluckan.

Samma sak när man startar en bil eller moped (med elstart). När man trycker på startknappen är det en elektromagnet som kopplar ihop motorn med en startmotor. På sjukhus finns det magnetröntgenapparater, eller magnetkameror som de också kallas, dessa är i princip en jättestor elektromagnet där en elektrisk ström skapar magnetfältet som gör att man kan se sjukliga förändringar i människokroppen.

Jim Lundberg

Hur fungerar en elektromagnet?
Här har vi lindat den raka tråden till en spole med fyra varv. Om man lindar tråden till en spole så kommer de magnetiska kraftlinjerna från varje varv att samverka med varandra så att magnetfältet blir starkare än när tråden var rak. Men fortfarande är magnetfältet relativt svagt. Kraftlinjerna spretar ut från spolen då luft leder magnetism dåligt. Ändrar man strömriktningen genom spolen så byter syd- och nordpol plats.
Hur fungerar en elektromagnet?
Om man sticker in en kärna av järn i spolen så koncentreras kraftlinjerna och magnetfältet blir mycket starkare. Detta beror på att järn leder magnetism väldigt bra. Det är så här de flesta elektromagneter är uppbyggda. Tack vare järnkärnan blir elektromagneten stark och en stor elektromagnet kan användas till att lyfta metallskrot. På filmen nedan ser man hur en stor elektromagnet kan användas vid lassning och lossning av metallskrot (endast magnetiska metaller). Man slår på strömmen så fastnar skrotet på magneten och när man vill släppa loss skrotet är det bara att stänga av strömmen så blir elektromagneten omagnetisk och släpper taget.
Rulla till toppen