Oljepåfyllning på Jagaren Moped

Fråga: Hej Har en Jagaren moped från 1955 som har ej har varit i drift sen 1965 .bra skick gått max 10 mil. med ILO kedjetransmission och pedaler. Ska hälla i olja men hittar ej påfyllning eller tömning.

Vet inte om det är torrkoppling eller om det är olja i växellådan. Har letat pluggar men det finns ej. Hjälp mig.

Tack

Jan sjösten

 

Svar: Är det den enväxlade ILO FP 50-motorn du har? (övre bilden) Den har ingen olja i transmissionen, utan den och kopplingen sitter ihop med vevhuset och smörjs av oljan i bensinen. På bilden nedan syns en avtappningsplugg på ILO FP 50 som är tänkt att användas om man kört för länge med choke eller om förgasaren har flödat så att motorn blivit sur och lamellerna börjat slira.

I praktiken brukar de dock inte komma särskilt mycket ur detta hål och om lamellerna börjat slira häller man i en deciliter lacknafta i detta hål, sätter i pluggen och rullar mopeden några meter med indragen koppling. Sedan tappar man ur lacknaftan och då brukar kopplingen greppa igen.

Är din motor en tvåväxlad ILO G 50 som på bilden näst längst ner så ska det finnas de tre pluggar som syns på bilden (1, 2 & 3). Den motorn ska ha 2 dl SAE 20 – SAE 30 olja i växellådan. Lättast att hitta är SAE 30-olja vilken säljs som gräsklipparolja på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker.

Det fanns även en ILO motor med beteckningen H 48 och den har jag inte skruvat med, men den ska ha 40 cc konsistensfett (NLGI 2) i transmissionshuset var 200:e mil.

Jim Lundberg

Oljepåfyllning på Jagaren Moped
På ILO FP 50 finns en avtappningsplugg där det kombinerade vev- och kopplingshuset kan dräneras på överflödigt bränsle vilket kan leda till slirande koppling.
Oljepåfyllning på Jagaren Moped
1955 dök den tvåväxlade ILO G 50-motorn upp. Denna ska ha 2 dl SAE 20 eller SAE 30-olja i växellådan. 1= Påfyllningsplugg 2= Avtappningsplugg 3= Nivåplugg
Oljepåfyllning på Jagaren Moped
ILO H48. En rätt ovanlig mopedmotor i Sverige. Här smörjs transmissionen med 40 cc konsistensfett var 200:e mil.
Rulla till toppen