Hur vänder man kolven i Husqvarna ”Blåqvarna”?

Fråga: Hej Jim. På nya kolven till blåkvarnan finns en pil märkt vor. Vad markerar den? Vor mot förgasaren eller vor motsvarar framåt? Hoppades att förklaring fanns i din ”Stora Tvåtaktsboken” men fann ingen.

Med Hälsningar Uno

 

Svar: Märkningen ”Vor” eller ”Vorn” är tyska och betyder ”framåt”, lite löst översatt. Det är kutym på moped- och motorcykelmotorer att en pil på kolvtoppen ska vara vänd framåt – alltså peka mot framhjulet, om man så vill. Ibland har man varit lite extra tydlig och lagt till ordet ”Vorn” eller ”Front”.

Nu vet jag inte vilken av del av Stora Tvåtaktsboken du har, men är det Husqvarnas 120-kubiksmotor du håller på med så bör det vara del 1 av Stora Tvåtaktsboken du har. Om du tittar i första spalten på sidan 157 i kapitlet om Husqvarnas 120 kubikmotor så står det vad ”Vorn” betyder och hur kolven ska vändas i denna motor.

Citat ur boken:

”När dessa lossats kan man lyfta av cylindern. Kolla om kolven har en märkning som visar hur den ska vara vänd. Det kan vara orden ”Front” eller ”Vorn” vilket betyder framåt. Märkningen kan även vara en pil och denna ska då peka mot avgasporten, vilket oftast innebär framåt. Saknas denna märkning kan man lätt rista in en pil i den relativt mjuka kolvtoppen. Denna kolv har fönster i sidorna som ska ligga mitt för överströmningskanalerna i cylindern.”

Jim Lundberg

Rulla till toppen