Köra Puch Dakota utan luftburk?

Fråga: Hej, fick äntligen fart på min Puch Dakota. Den fyrtaktade ju men nu tog jag bort luftburken och då går den fint. Luftfiltret ser nytt ut men det ser ut som gummit på burken böjer sig men hur länge kan jag köra i snö utan luftburk?

Jocke

 

Svar: Om motorn bara går bra utan den luftburk som fabriken satt dit är det något annat som är fel. Antingen har du för stort huvudmunstycket, trottelnålen för högt upp, igentäppt avgassystem eller för hög flottörhusnivå för att nämna några orsaker till fyrtaktning.

Kör du utan luftburk på en Puch Dakota så kör du också utan luftfilter eftersom filtret (nr 34) sitter i burken och inte nere vid förgasaren. Å andra sidan så är vintern den dammfria årstiden så motorn kommer knappast att få i sig några vassa och skadliga partiklar i form av vägdamm och sand.

Hur länge du kan köra utan luftburken går inte att svara på. Handlar det bara om vinterkörning i/på snö kan du nog köra hur länge som helst. Möjligtvis kan en och annan snöflinga hitta in i förgasaren som kan orsaka rostangrepp i vevhuset om den inte fortsätter ut genom avgasröret, men på vissa motorer har man till och med vatteninsprutning. Fast jag skulle först och främst se till motorn fungerar som den ska med luftburken inkopplad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen