Växlarna hoppar på treväxlad Sachs

Fråga: Jag har en Rex Comet från 1970 med en nyköpt begagnad Sachs 3-växlad, fläktkyld. Vid justeringen av växlarna ligger inte genomgående axel kvar utan är rörlig axialt när en växel typ ettan ligger i. Dessutom snurrar axeln när motorn igår och den tappar växlarna när man kör – speciellt tvåan. Riva motorn?

Michael Johansson

 

Svar: Om du med ”genomgående axel” menar den 6 mm stång (bilden nedan) som löper inuti motorns utgående axel så ska den bara röra sig axialt när man byter till en ny växel. Högst upp i växelmekanismen sitter ett tandat segment med fyra hack (tre växlar samt friläge). I kåpan sitter en fjädrande kolv med en spets som ligger mot segmentets hack och håller kvar detta (och vald växel) i läge.

Om nu växlarna hoppar ur kan det vara läge att kolla om denna kolv löper lätt i sin hylsa. Denna hylsa sticker ut på baksidan av kåpan och om kedjan har hoppat någon gång kan hylsan blivit deformerad så att kolven inte åker ut och håller kvar vald växel.

I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en beskrivning på hur man ställer in hela växelmekanismen på den treväxlade sachsmotorn med fotväxel. En enkel kontroll/justering är att kolla att den spårmutter som sitter på stången sitter i rätt position och är vänd åt rätt håll. Spåret sitter inte i mitten av muttern utan är förskjutet. Muttern ska vändas så att den bredaste delen av mutterns sexkant är vänd utåt (=spåret mer in mot motorn).

Stången ska rotera med axeln och är fastgängad inne i växellådan. Av den anledningen måste man använda två nycklar när man lossar eller drar åt spårmuttern och den yttre låsmuttern. Om man gängar loss stången inne i motorn – eller drar av den, är det bara att riva motorn.

Hästskon som sitter runt spårmuttern ska träs på uppifrån. Skruva nu in spårmuttern med fingrarna tills det tar stopp. Lossa sedan muttern åtta sexkanter (1 och 1/3-dels varv). Håll den i position och lås den med den yttre låsmuttern. I de flesta fall ska nu låsmuttern ligga i liv med stångens ände.

Jim Lundberg

Växlarna hoppar på treväxlad Sachs
Stången i axeln rör sig inåt eller utåt vid växling. På stången sitter en spårmutter och runt denna sitter en hästskoformad bygel.
Växlarna hoppar på treväxlad Sachs
Utgående axeln med dragkilen urplockad.
A= Kil
B= Stång
C= Spårmutter (vänd åt rätt håll)
D= Låsmutter
Rulla till toppen