Samma cylinder på ILO FP 50 och ILO Piano?

Fråga: Hej och tack för ett bra forum! Köpte en Monark moped från 1953 med ILO motor FP 50. Den saknar cylinder. Passar det med cylinder från ILO pianomotorn?

Med vänliga hälsningar

Roger Pettersson

 

Svar: Cylindrarna till ILO FP 50 och ILO Piano har samma inbyggnadsmått och passar därför rakt av mellan dessa motorer. Men det finns skillnader och den väsentligaste är storleken på insuget. ILO FP 50-motorerna har ett relativt stort insug på cirka 14 mm. En annan skillnad är att överströmningskanalerna är större på FP 50. För att hålla ner effekten till lagliga 0,8 hästkrafter (till och med 1960) är FP 50-motorerna strypta med väldigt smala insugningsrör.

ILO Pianocylindrarna är istället strypta genom att insuget är litet. Detta innebär att en Pianomotor går lite bättre än original med en cylinder från en FP 50. Jag har inte testat det omvända, men det finns en viss risk att en FP 50 går sämre än vad den borde med en strypt Pianocylinder – även om man monterar en 1-hästarscylinder (från och med 1961).

Kolla runt på marknader. Jag ser med jämna mellanrum cylindrar till ILO FP 50 ligga till salu på marknader. Kännetecknen är alltså: stort insug och de är gjorda av gjutjärn. En annan sak som kan vara bra att veta är att kolvarna inte passar mellan dessa motorer. Sätter man en Pianokolv i en FP 50 kommer den att slå i topplocket. Men kolvar till äldre puchmopeder (före 1970) som har 10 mm kolvbult passar i FP 50-motorn. Möjligtvis får man ta av ett par millimeter i kolvens underkant för att frilägga insuget helt.

Jim Lundberg

Samma cylinder på ILO FP 50 och ILO Piano?
Överströmningskanalerna på ILO FP 50 (vänstra cylindern) är större än på ILO Piano (höger)
Samma cylinder på ILO FP 50 och ILO Piano?
Kolvar till ILO Piano är lätta att hitta men passar inte på ILO FP 50 då kolvbulten sitter på en annan höjd. Men puchkolvar (vänster) till motorer före 1970 passar i ILO FP 50 (höger).
Rulla till toppen