Honda MT 50 som stannar vid regn

Fråga: Hej, jag har problem med min Honda MT 50. När det regnar eller bara är blött underlag så slutar den tända. Har bytt tändspole, tändkabel, tändstift och tändhatt. Har även försökt att täta hela elsystemet under tanken med vaxduk. Upplevde inte problemet när jag köpte den i alla fall – inte bara vid blött underlag. Misstänker att det kan bero på att jag bytte framskärmen för att på den gamla hade den förra ägaren satt på en metallbit längst ner som en förlängning så att det inte sprutar vatten från framhjulet.

Mvh Jimmy!

 

Svar: Jag vet inte om denna Hondamodell har någon form av barnsjukdom som gör att den inte tål regn, men jag tror nog att den ska tåla en del utan att tändsystemet ska påverkas. Jag skulle nog inte ”lösa” problemet genom att montera en effektivare framskärm, utan mitt tips är att köra med den skärm som sitter där och försöka hitta var vattnet hittar in. Sprickor i isolering och kablar kan vara en anledning. Eller att tätningar och kabelgenomföringar helt saknas.

Det är viktigt att tändkabeln har en gummihylsa som tätar mot tändspolen så att vatten inte kan rinna in i spolen via tändkabeln. Eltejp eller bättre, vulktejp, kan användas om hylsan saknas. Tändhattar med metallskal är generellt mer utsatta för överslag än de som bara är gjorda av plast/bakelit. Kolla även att det inte är via bränslet som vattnet tar sig in.

Sedan är frågan hur lång tid det tar innan du kan starta motorn igen efter en regnskur. Handlar det om en timme eller flera dygn? Det kan ju vara så att vattnet trängt in i motorn så att det lång tid innan det dunstar. Är det exempelvis tändspolen eller tändhatten kan det torka upp betydligt snabbare. Testa med att spreja något vattenutdrivande som exempelvis WD 40 eller 5-56 på strategiska ställen och provstarta efter varje ställe som fått en dusch.

Jim Lundberg

Rulla till toppen