Gamla plastflaskor kan splittras

Fråga: Ingen fråga men en varning! Jag fann häromdagen i gömmorna en plastflaska med standard förtunning. Den var helt hoptryckt (av någon anledning jag inte känner) så jag tänkte lätta på korken och låta flaskan återta sin ursprungliga form. Men det gick på tok!

Flaskan splittrades och där stod jag med resterna av densamma i mina händer och förtunning över hela min vänstra arm och vidare ner på golvet. Flaskan var original Alcro och säkert en hel del år på nacken. Jag har aldrig hört talas om att detta kan hända.

Det hade ju kunnat vara inne pannrummet med en vedpanna i full gång, då vet jag inte vad som kunnat hända. Det är ju eldfängt detta! Jo, det blir ju en fråga av detta. Finns det någon åldersgräns för plastflaskor med liknande innehåll?

Henning Rydén

 

Svar: Plast åldras och blir ofta hård och skör. Ålder är en faktor, men även vad plasten utsätts för på verkar dess livslängd. Solljus (UV-strålar), värme och lösningsmedel kan bryta ner plast i förtid. Bensin och lösningsmedel lakar ofta ur plastens mjukgörare vilket leder till att den hårdnar.

En klassiker är genomskinliga bensinslangar av plast som blir stenhårda efter ett tag. Någon åldersgräns för flaskor känner jag dock inte till. Bensindunkar av plast har av säkerhetsskäl en datummärkning med tillverkningsår och månad.  Normalt rekommenderar man byte av plastdunk efter 5 års användning. Dunken på övre bilden är tillverkad i april 1985 och borde då bytts ut i april 1990.

Jim Lundberg

Gamla plastflaskor kan splittras
Gamla plastflaskor kan bli sköra som äggskal av solljus och av dess innehåll. Häll gärna över innehållet i en ny flaska (som tål den vätskan) och var beredd på att det kan gå som för frågeställaren när den gamla flaskan ska öppnas.
Rulla till toppen