Volvo B18 som går på tre cylindrar

Fråga: Hej Har en Volvo P1800 med en B18 B-motor, den går dåligt, är slö och har ingen kraft. Misstänkte att den bara gick på tre cylindrar. Jag skruvade av stiften såg att fyrans stift var kletigt dom andra stiften såg bra ut. Sen körde jag upp kolvarna och konstaterade att fyrans kolv var kletig precis som stiftet,

Dom andra kolvarna såg bra ut, så vad kan ha hänt? Tog ett kompprov innan också och ettans cylinder hade 10kg dom övriga ca 7 kg. Inte särskilt bra eller hur? Tog ett leak-down test också och där läckte det rejält men minst i fyrans cylinder? Om man ska lyfta på toppen måste man demontera vipparmsbryggan och axeln och stötstängerna? Tacksam för svar.

Mvh Bengt

 

Svar: Nu förutsätter jag att fyrans cylinder får en ordentlig gnista så att felet inte ligger i tändsystemet. Vad kletet kommer ifrån får man nog inte reda på förrän man lyft av topplocket. Det kan vara ringbrott på fyrans kolv så att det kommer upp olja i förbränningsrummet. Det kan även bero på slitna ventilstyrningar och trasiga ventiltätningar. I bägge fallen borde avgaserna vara blåaktiga. Kletet kan även vara glykol från kylarvattnet vilket beror på en defekt topplockspackning eller (ovanligt) en por i cylinderväggen ut mot kylmanteln. Kylarvatten i förbränningsrummet ger vita avgaser.

En tumregel vid mätning av kompressionstryck är att det max får skilja 1 kilo (cirka 1 Bar för SI-supportrar) mellan bästa och sämsta cylinder. Volvos B18-motor är väldigt lättmekad och man kommer väldigt långt med vanliga verktyg. Om topplocket ska lyftas måste först vipparmsbryggan tas bort då den täcker några topplocksbultar. När bryggans skruvar lossas måste man gänga upp samtliga lite åt gången så att det inte uppstår brytningar i bryggan eftersom ventilfjädrarna trycker på uppåt.

Håll ordning på stötstängerna så att de hamnar i samma lyftare som tidigare så slipper du justera ventilspelet så ofta när du börjar köra igen. Trä upp stängerna på en ståltråd och märk upp vilken som är längst fram (eller bak). I boken Motorrenovering finns en komplett reparationsanvisning för Volvo B18/B20. Om man misstänker ringbrott måste kolvarna tas ur och då måste oljetråget bort så att man kan lossa vevstaksöverfallen. Kolvarna tas sedan ur uppåt, alltså mot topplocket.

Jim Lundberg

Volvo B18 som går på tre cylindrar
När topplocksbultarna är borta kan man lyfta av locket. Sitter det fast man man slå på sidan av locket med en trä- eller gummiklubba.
Rulla till toppen