Lagerbyte och shimsning på Husqvarna Flinta

Fråga: Hej Jim! Renoverar just nu en tvåväxlad Husqvarna Flinta. Har fått hem samtliga lager och ramlagren är öppna medan tre av lagren i själva växellådan har beteckningen RSH, det vill säga tätade på bägge sidorna. Jag hittar dock inga öppna lager till bra priser. Dessa tätade lager är dock av märket SKF. Men spelar det någon roll om dessa lager i växellådan är tätade? Vågar man köra ändå?

Avslutningsvis, måste vevaxeln alltid shimsas in? På min FP50 bytte jag bara ramlagren utan shims och den har nu gått felfritt i säkert 30 mil. I Stora Tvåtaktsboken står det inget om att shimsa in vid ramlagerbyte?

Andreas

 

Svar: Det går bra att använda tätade lager i växellådan, men vill du att lagren ska få tillgång till växellådsoljan (de är fyllda med fett från fabrik) så är det bara att bryta bort tätningarna på den sidan av dlagret som är vänt in mot växellådan med en liten skruvmejsel. En sak bör man dock tänka på. Om man har kvar lagrets ena (eller bägge) tätningar så kommer eventuella packboxar utanför lagret inte att få någon smörjning. Ett exempel på detta är packboxen vid den utgående axeln (kedjedrevet). Här bör man därför ta bort lagrets bägge tätningar – eller så lägger man en fettklick mellan lager och packbox.

När det gäller shimsning av vevaxeln så behövs inte detta på Husqvarna Flinta. Tittar man på sprängskisser till denna motor så syns inga shims. Men det är inte fel att mäta upp avståndet mellan ramlagerlägena på blockhalvorna (Inklusive packningstjockleken på blockpackningen). Man mäter då från botten på varje ramlagerläge. Detta mått jämför man sedan med bredden på vevaxeln mätt över ramlagren – alltså med lagren monterade. I idealfallet ska bredden över lagren på vevaxeln vara någonstans mellan 0,2 till 0,5 mm mindre än avståndet mellan lagerlägena när motorn har vanliga spårkullager som denna har. Har motorn magnetlager (ex. Puch och Sachs) gäller betydligt mindre mått – ofta under en tiondels millimeter.

Jim Lundberg

Lagerbyte och shimsning på Husqvarna Flinta
Tätningarna på lagret går lätt att ta bort med en liten skruvmejsel.
Rulla till toppen