Blockpackning eller inte på Autoped?

Fråga: Halloj! Håller på med en Autopedmotor och har en fundering. Satt det en blockpackning original på dessa eller är det en efterkonstruktion när det medföljer en dylik i p-satserna nuförtiden? Har demonterat flera motorer utan packning mellan vevhushalvorna men blir fundersam när man kollar på packningssatserna där en sådan nu medföljer.

Såg även en bild på en NOS packningssats och där saknades en sådan blockpackning. Klarar det sig med permatex svarta äbbja eller måste man knacka en packning? Och var ska man i sådant fall shimsa för att kompensera packningen?

Mvh/ patinamuseet

 

Svar: Tittar man på sprängskisser över autopedmotorn så syns ingen packning mellan vevhushalvorna. De packningar som finns är topplockspackning, transkåpspackning och cylinderfotspackning. Jag har sprungit på motorer både med och utan denna packning.

Är tätningsytorna fina räcker med Permatex packningsklister eller liknande. Lägger man dit en packning mellan halvorna är det klokt att lägga till shims med samma tjocklek som packningen. Helst bör man kolla att axialspelet ligger rätt vilket kan vara 0,10 – 0,30 på en motor som denna med vanliga spårkullager på bägge sidor av vevaxeln.

Man kan shimsa på fyra olika ställen. Vid innerringen på vänstra ramlagret, vid ytterringen på samma lager. Samma sak gäller på höger sida – vid inner- eller ytterringen. Vilken sida man ska shimsa på beror på hur kedjedreven till transkedjan linjerar. Därför bör man lägga en linjal över dreven för att se om vevaxeln bör flyttas åt ena eller andra hållet.

Det är inte noga på tiondelen med linjeringen, men det är dumt att förvärra felet om vevaxeln redan ligger förskjuten åt något håll.

Jim Lundberg

Blockpackning eller inte på Autoped?
Rulla till toppen