Ramlagerbyte på Puch Florida

Fråga: När jag köpte min Puch Florida från 1973 för något år sen fick jag reda på att något ramlager var slut och att det lät förskräckligt om man försökte starta motorn. Jag provade aldrig att starta moppen utan plockade isär motorn i akt om mening att byta ramlagerna. Jag är ingen van mekare och har aldrig gjort någon motorrenovering men ville lära mig och har med hjälp av Stora Tvåtaktsboken och en del besvär kommit en bit på väg.

Nu har jag dock kört fast, när jag ska montera ihop motorn efter att ha bytt de två ramlagren och stödlagret som sitter under transmissionsdrevet. Jag upptäckte idag att det borde suttit ett stödlager på vevaxeln, som också är synligt i tvåtaktsboken på sid 227, bild 9. Men jag har såvitt jag minns inte demonterat något lager därifrån! Skicket på ramlagren var för övrigt helt ok såvitt jag kan bedöma, fast jag bytte dem ändå.

Stödlagret under transmissionsdrevet var dåligt, men nu funderar jag över om det inte kan ha varit så att någon tidigare missat att montera stödlagret på vevaxeln, och att det är därför det låtit så förskräckligt?

Det är ena frågan. Den andra frågan gäller stödlagret på vevaxeln som nu ”saknas”, men som jag alltså måste sätta på plats innan jag fortsätter monteringen. Hur gör man för att få på det på vevaxeln utan att bruka våld? Och hur får man för övrigt av ett gammalt sådant? Sitter det så löst att det kan röra sig ”fritt” bakom låsbrickan? Det går ju inte att komma in ”bakom” med något verktyg såvitt jag förstår?

Sonny Thorgren

 

Svar: Om vi börjar med ramlagren så kan de se ”fina” ut trots att de är utslitna. Vevaxeln i Puch V3-motorn ska ha ett axialspel (= i längdled) på 0,06 – 0,12 mm om motorn ska gå tyst och fint. Ska man avgöra att lagers status måste man mäta dess spel, även om en okulärbesiktning är bra.

Puchmotorn har ett tredje ramlager innanför kopplingskorgen som är ett vanligt spårkullager. Detta lager går att byta från utsidan, men då krävs en väldigt speciell avdragare som går att haka fast inne i lagret. Bäst är att byta det när motorn ändå är isär då man enkelt kan pressa ur det från insidan (vevhuset). Dessutom sitter det en packbox innanför detta lager som också bör bytas. Om nu det tredje lagret, stödlagret, saknas helt så ska du absolut inte köra motorn. Utan detta lager kommer en lång bit av vevaxeln att sakna stöd och kommer att flexa om man kör.

Men om lagret saknas behöver du å andra sidan inte dela på motorn – det är bara att pressa in det på plats i sitt hål. Värm blocket till 60-80 grader så slinker det in lättare. Lagret sitter ”flytande” i hålet och har alltså ingen låsring som håller det fixerat. Lagret har beteckningen 6202 (15x35x11 mm) och bör ha tillägget ”C3” vilket betyder att det har ett något större spelrum, något som rekommenderas på ramlager. Kolla med Jacking AB, telefon 0227-133 22.

Men det är andra saker som kan väsnas på V3-motorn. I kopplingen sitter en dragbult som påverkas av kopplingshandtaget uppe vid styret och i dragbulten sitter ett kullager som ofta tar slut. När detta lager tar slut låter det lilla om motorn, men då främst när man frikopplar. Dragbultar med sitt lager finns nya att köpa hos diverse mopedhandlare. Kolla med Puchverkstan eller Mopedrenovering.

Jim Lundberg

Ramlagerbyte på Puch Florida
Rulla till toppen