Blir motorn varm av en dålig kondensator?
2 kommentarer
mekgoran: satte han tillbaka tändplattan exakt lika som innan, samma brytar avstånd, undrande...
Rost går att avlägsna på många sätt. Elektrolys är ett av dem. Med ström och soda kan man skonsamt ta bort rost från järnföremål.
Fråga: Hej, har kollat en del på YouTube om rostlagning med elektrolys, gör det skillnad om man kopplar positivt eller negativt till objektet jag vill ha behandlat? Om man kopplar positiva polen till metallen som offras, bygger man på med nytt material på objektet (minus)? Alltså "lagar", återför, det som rosten har ätit upp? blir det då vice versa, man tar bort material (bl.a. rosten) från objektet om man kopplar positivt till objektet och negativt till offret?
Vänliga hälsningar
Stefan Carlsson i Lund
Svar: Om du med "rostlagning" menar rostborttagning och/eller rostomvandling är jag med på noterna. Den metod som jag har testat går ut på att det bildas vätgas vid den rostiga detaljen som i sin tur omvandlar (reducerar) rosten tillbaka till järn. Vid den här metoden ska detaljen som ska avrostas anslutas till strömkällans minuspol. Anoden kan bestå av vanlig järnplåt och ska då anslutas till pluspolen. Vätskan består av exempelvis kaustiksoda löst i vatten. Om man polvänder elektroderna i denna process så flyttar man bara gasutvecklingen från ena polen till den andra i badet.
I denna process (med rätt polaritet) återskapas bara metallen allra närmast detaljen som ska avrostas. Lös rost kommer att ramla bort och är därmed förlorad. Det innebär att man inte kan få bort uppkomna rostgropar eller återställa ursprungsmåttet. Men till skillnad mot syror är denna alkaliska behandling snällare mot metallen och risken för rostuppslag efter behandlingen är liten.
Mer om ovanstående metod kan man läsa om i artikeln Rostborttagning med ström
Jim Lundberg
Kom in i diskussionen
Blir motorn varm av en dålig kondensator?
2 kommentarer
mekgoran: satte han tillbaka tändplattan exakt lika som innan, samma brytar avstånd, undrande...
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Hej Stefan.Skaffa en vanlig Dimmer till laddaren,då går de ställa strömmen (lagom)till objektens storlek i badet. Roland.
Hej Roland. Klara dimrar induktiv last? Har för mig att de flesta bara klarar resistiv last(glödlampor).
Hej Jim.Brukar stå max W belastning på dimmern,har aldrig testat o använda dimmer till en batteriladdare,Bör vara Watt styrkan som räknas oavsett typ av förbrukare, eller ? Roland.
Hej igen. Gamla typen av dimmers brukar bara klara resistiv last - alltså gamla sortens glödlampor med en volframtråd.
De klarar inte alltid av elmotorer och transformatorer. Men det finns ju särskilda varvtalsregulatorer för elmotorer. De kanske är lämpligare till en transformator.
Jim, De här låter konstigt måste jag säga,varför ska dimmern max 300w, hålla för 300w belastning,(Lampa) men inte en motor el transformator med 300w belastning. Roland.
Det är på grund av induktionen i spolar som finns både i motorer och transformatorer.
Kör man en dimmer med induktiv last brukar max tillåtna effekt vara betydligt lägre än om man kör dimmern med resitiv last (typ glödlampa och värmeelement). Har för mig att det anges på dimmern.
300w dimmer. En glödlampa 300w kan aldrig förb mer än 300w.Motorn o transformatorn förb 100w obelastade,de kanske är en säkerhets märkning mot överbelastning av dimmern,då både motorn o transformatorn ska vi säga 500w vid max belastning,därför bör man kolla transformatorns max förbrukning i W vid max belastning o jämföra dimmerns max effek i watt. annars vet inte jag Roland