Tändningsproblem på Ariel Colt 200 cc

Fråga: Hej! Håller på att ”renovera” en Ariel Colt 200cc från 1954 och har kommit till tändningen…suck! Tändförställningen på denna ska ju vara ”automatisk” med fjäderbelastade vikter – men jag vet av den tidigare ägaren att den har ställt till med mycket problem – och jag läste någonstans att man på 50-talet ofta inaktiverade den. Vet du hur detta gjordes? Tänkte försöka detta för att slippa problem…

Dessutom har den originallikriktaren kvar och denna tänkte jag byta ut mot en modernare variant, har du något tips på en passande sådan?

Ronny

 

Svar: Man kan ”steloperera” tändförställaren så att tändningen blir fast. Exakt hur man gör beror på konstruktionen. Om man dessutom ska låsa den på sen eller tidig tändning låter jag vara osagt – förmodligen spelar det ingen roll.

Att ha fast tändning går förmodligen bra på en liten 200-kubikare med låg kompression (7,5:1) som på motorn i detta fall. Men man bör kicka bestämt för att slippa bakslag. Tändningen ställs normalt med tändförställaren uppvriden på max förtändning (=tidigaste) och så får man ställa tändningen med fast tändförställare. Jag har inga säkra uppgifter på förtändning – den enda uppgift jag hittat är .06″ före övre dödläge vilket blir endast 1,5 mm

Generatorn (växelström) är på 6 volt och ger en effekt av 48 Watt vilket i sin tur ger en maximal strömstyrka på 8 ampere. Då det är en enfasgenerator så är en lämplig likriktare en vanlig brygga. Denna likriktare som finns hos Kjell & Company har jag monterat på ett antal motorcyklar utan problem. Den klarar 25 ampere monterad på kylplåt vilket kan vara lämpligt även om strömmen bara ligger på en tredjedel (8 ampere). I ditt fall räcker det med en plåt på några centimeter i fyrkant som samtidigt kan utgöra fäste för bryggan.

Jim Lundberg

Tändningsproblem på Ariel Colt 200 cc
Likriktarbrygga, 25 ampere. Plusanslutningen är utmärkt på höljet. Minusanslutningen sitter diagonalt mot plus. De två övriga (också diagonalt mot varandra) är växelström (=in).
Rulla till toppen