Kan elsvetsen skada mopedens elsystem?

Fråga: Hej, Ska hjälpa en med reparationssvets på en mopperam, men började fundera på om det finns risk för skador på elsystemet/magnet/spole, den är inte nerplockad. Ska fixa en spricka i ramen. På bilar ska ju batteriet och ibland även generatorn frånkopplas, svetsar antingen med tig/mig/mma, Mina gastuber är slut. Hur är det med strömmar som går igenom motor/växellådslager?

Vänliga hälsningar Peter

 

Svar: Det beror på vilken typ av moped det handlar om. Äldre mopeder utan elektronik är väldigt tåliga mot de strömmar som uppstår vid elbågsvetsning. I nyare mopeder från 1980-talet och framåt så finns det en hel del elektronik i både tändsystem och strömförsörjningen.

På bilar som har växelströmsgenerator, vilka innehåller relativt känsliga likriktardioder, är det kutym att man åtminstone lyfter av batteriets pluspol för att det inte ska uppstå en sluten strömkrets där inducerade spänningar från svetsningen kan skada dioder och laddningsregulator. Helst ska man lossa övriga kablar från generatorn om man vill vara säker.

Sedan är det avgörande var man svetsar på fordonet. Dessutom ska man se till att jordkabeln kläms fast så att svetsströmmen inte passerar något som kan skadas. Ur ren svetssynpunkt är det alltid bra att sätta jordklämman så nära svetsstället som möjligt då man får minimalt spänningsfall. Att exempelvis fästa jordklämman i motorn och svetsa i ramen är direkt olämpligt även om det är frestande då motorn är fri från lackering. Det är bättre att ta fram kniven och skrapa bort lacken nära svetsstället så att man kan fästa jordklämman där.

Jag har svetsat i motorcyklar som haft elektronikboxar utan problem, men då har boxarna kopplats ut och jordklämman placerats nära svetsstället. Så länge man inte sätter jordklämman i motorn – eller så att motorn hamnar mellan klämman och svetsstället – ska inte motorns lager drabbas av strömmen.

På en äldre moped är det bara att svetsa om man följer ovanstående tips om jordklämmans placering och var man svetsar.

På en nyare moped med elektronik bör man koppla ur all elektronik vilket ofta är lätt då det sitter kontaktstycken på kabelstammarna. Men då svetsströmmarna är höga kan det uppstå starka strömmar och magnetfält i materialet närmast svetsens ljusbåge som kan skada exempelvis en CDI-box, trots att den är urkopplad, om den ligger fysiskt nära svetsstället.

Jim Lundberg

Rulla till toppen