Stålkvalitet i framdrev till gamla mopeder

Fråga: Framdreven är hårda och går ej att bearbeta med vanliga verktyg. Bakdreven däremot verkar vara något mjukare och går att bearbeta om än mer svårligen. Vad är det då för stål i framdreven? Härdat kolstål eller legerat stål?

I bland kan det vara svårt att hitta ett framdrev. Tanken går då mot att svarva ned ett slitet framdrev och behålla ”centrumet” som sedan kan hårdlödas mot en ny kuggbana med motsvarande hål som kanske också svarvats upp? Kan ju gå att elsvetsa men jag tänker första hand hårdlöda på gammalt vis. Går härdningen ur då och kan man härda om igen? Tips och råd mottages tacksamt!

Erland Eriksson

 

Svar: Jag har inget exakt svar på vad framdreven innehåller för legering, men de är i alla fall härdade för att klara den hårda belastning de utsätts för under drift. För att kunna härdas måste de ha en viss kolhalt. Bakdreven är ofta ohärdade, men har desto fler tänder att sprida ut slitaget på.

Jag har kransat om framdrev och de drevämnen som har funnits till förfogande har dels varit ohärdade, dels haft så låg kolhalt att den inte är härdbara enbart genom värmning till rödvärme följt av snabb avkylning. Vill man ha full styrka och hårdhet i tänderna måste man lämna in drevet efter byte av kransen på uppkolning och härdning hos lämplig härdverkstad.

Jag har MIG-svetsat på den nya kuggkransen och sedan har gjort en primitiv uppkolning av drevet genom att värma med en gassvets där lågan varit reducerande (gasöverskott=sotande). Man får hålla på länge och värma drevet och det måste hela tiden vara rödvarm och lite till. Kol/härddjupet blir inte stor jämfört med en härdverkstads sätthärdning, men jag körde åtminstone 300 mil med det drevet (650 cc/45 hästkrafter) utan att det uppvisade onormalt slitage.

Vid hårdlödning löper härdningen garanterat ut, även om man använder ett silverlod (smältpunkt 600-700 grader) som smälter vid en betydligt lägre temperatur än exempelvis mässingslod (smältpunkt 800-900 grader). Frågan är om det går att kola upp och härda ett drev som är hårdlött. Lodet hindrar kolet att tränga in i materialet (det är därför man förkopprar vevstakar av stål så att endast lagerytorna i ändarna härdas). Kolla med en härdverkstad om råd och tips.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen