Information om plungerfjädring på Svalan M75 L

Fråga: Hej! Jag undrar var jag kan finna info om renovering av så kallad Plungerfjädring. Jag har sådan till bakaxeln på min Svalan M75 L, årsmodell 1953. Jag blev litet nyfiken eftersom jag var tvungen att lossa den på höger sida för att kunna få loss bakhjulet (punktering) trots att det är stickaxel. Att det sitter en fjäder inuti har jag fattat likaså att man smörjer med fettspruta – men själva stötdämparens innandöme – alltså vad som sitter i botten – vore intressant att studera. Det måste vara av största vikt att båda har samma stötdämpning. I Svalans bruksanvisning för denna 53:a finns framgaffeln (också stickaxel) väldigt noga beskrivet liksom hur man skall göra för att få loss framhjulet och hur det skall återmonteras. Men bakhjulet är inte ens omnämnt…

Bästa hälsningar

Ingvar Nilsson, Borås

 

Svar: Jag har tyvärr ingen information om dessa stötdämpare så vi får hoppas att våra kunniga läsare kan komma med information och tips. Svalan köpte en del delar från Tyskland och England så det är möjligt att man får leta informationen utomlands.

En form av detektivarbete man kan göra är att kolla på samtida motorcyklar av andra fabrikat för att, i bästa fall, hitta samma typ av stötdämpare där. Ibland hittar man information och sprängskisser till delen man har i litteratur till helt andra fordon. Din Svalan har ju en Panther 350-kubiksmotor från England.

Det är extra viktigt att bägge stötdämparna arbetar lika när man har plungerfjädring. Om den ena är hårdare kommer hjulet att vilja tippa varje gång man kör i ett gupp vilket ger brytningar i hjulaxeln. Detta kan på lång sikt orsaka ett axelbrott. Detta är mindre markant om man har en baksving som styvar upp det hela.

Jim Lundberg

Information om plungerfjädring på Svalan M75 L
Delförstoring av bilden ovan.
Rulla till toppen