Påverkar däckprofil ABS?

Fråga: Hur stor skillnad i rullningsdiameter mellan fram och bakhjul kan man ha på däcken utan att ABS en reagerar? Kan jag lägga däck med 60-profil fram och 55-profil bak?

MVH Jan-Åke.

Svar: Låsningsfria bromsar, eller ABS som de brukar kallas, har sensorer vid varje hjul. Enkelt förklarat känner de av hur fort hjulet snurrar och skickar informationen till en styrenhet. Skiljer det mycket mellan hjulens rotationshastighet, exempelvis om ett hjul är låst medan de andra snurrar, skickar styrenheten signaler som påverkar bromsarna. Trycket på bromsen där hjulet är låst minskar, medan det ökar på de bromsar som inte är låsta. På så sätt bromsar det eller de hjul som har bäst fäste mest och förbättra bromsförmågan.

Om du har två däck med låg profil och två däck med hög profil får de olika rotationshastighet och det kan ställa till det för styrenheten.

Logiskt nog borde det finnas en viss tolerans då nya däck har en annan rotationshastighet än ett slitet däck.

Hur mycket det får skilja i profil innan ABS-enheten påverkas har jag ingen aning om. Hör med din lokala märkesverkstad för säkerhets skull, de ska kunna ge dig ett korrekt svar.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen