Varför tänder en del fyrtaktare varje varv?

Fråga: Motiveringen till att vissa motorcyklar med fyrtaktsmotorer har tändgnista varje motorvarv? Alltså gnista även i växling utblås-insug.

K-E Jansson

 

Svar: En fyrtaktsmotor tänder vartannat varv och en tvåtaktsmotor tänder varje varv. På en del fyrtaktsmotorer har man valt att låta gnista komma varje varv istället för vartannat då en fyrtaktsmotor egentligen tänder. Den andra gnistan uppstår då i den aktuella cylinderns avgastakt och gör varken till eller från då det inte finns någon bensin att antända. Detta kallas ”Wasted spark” (bortslösad gnista).

Anledningen till att man gör på detta vis är att förenkla tändsystemet. Mopedmotorn Ducati Cucciolo är en fyrtaktsmotor med svänghjulsmagnet och har då en brytarnock på svänghjulsnavet – precis som på en tvåtaktsmotor. Eftersom denna nock påverkar brytarna en gång per varv så får man en wasted spark eftersom nocken kommer att öppna brytarna varje gång kolven går mot övre dödläge (avgastakten).

På en flercylindrig motor finns det också fördelar med wasted spark. En tvåcylindrig fyrtaktsmotor kan ha två brytarkontakter och två tändspolar om man bara vill generera gnistor enbart under arbetstakten. Nackdelen med detta är, förutom två av varje, att den ena brytaren kan tappa sin inställning så att den cylindern kan få sen tändning och gå varm utan att det märks så mycket på motorns gång då den andra cylindern arbetar som den ska.

En annan variant på en tvåcylindrig motor är att använda en enda brytare och en enda tändspole – men då måste man istället ha en fördelare med rotor som fördelar gnistorna till respektive cylinder.

Väljer man wasted spark så klarar man sig med en enda brytare och en tändspole med dubbla uttag för tändkablar. Många kända motortillverkare har använt wasted spark för att hålla ner antalet delar i tändsystemet. Nackdelen är att tändsystemet och tändstiften måste generera dubbelt så många gnistor vilket givetvis ökar slitaget, men moderna tändsystem saknar brytarkontakter och livslängden på moderna tändspolar och tändstift väger upp nackdelarna.

Jim Lundberg

Varför tänder en del fyrtaktare varje varv?
En tvåcylindrig fyrtaktsmotor med 360-graders vevaxel lämpar sig perfekt för wasted spark-system. Bägge cylindrarna får gnistan samtidigt, men bara den ena tänder då den andra cylindern befinner sig i avgastakten. Wasted spark fungerar även på V-motorer som Harley-Davidson som har relativt liten vinkel mellan cylindrarna (45 grader) och används till och med på V6-motorer med halverat antal tänddelar som resultat. Däremot kan wasted spark fungera dåligt i trimmade fyrtaktsmotorer med extremt långa ventilstider.
Rulla till toppen