Husqvarna mod 28 som tappat gnistan

En enkel tändningskontroll kan göras genom att dutta på kondensatorns anslutning med en kabel från ett batteri. Men brytarkontakterna måste vara åtskillda under testet!

Husqvarna mod 28 som tappat gnistan

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en Husqvarna modell 28 som jag försöker få att starta. Har bytt både tändspole, kondensator samt tändstift men får ingen gnista. Har testat tändstiftet på en Crescent Compact och då får jag gnista, alltså fungerar tändstiftet. Brytarna samt förtändningen är inställda rätt tycker jag. Vad är det som saknas för det ska bli gnista?

Henrik

 

Svar: Frågan är om det är en ny, eller åtminstone en provad, tändspole som monterats. Samma sak med kondensatorn. Det finns dessutom en massa nytillverkade kondensatorer som i princip är trasiga redan när man köper dem. Ställ krav hos säljaren.

Ett enkelt test är att driva tändspolen med ett batteri för att se om den och kondensatorn fungerar. Man ansluter ett 6-voltsbatteris ena pol (exempelvis minus) till motorblocket. Från den andra batteripolen drar man en sladd som man "duttar" med på kondensatorns anslutning. Observera att brytarna måste vara öppna eller åtskilda med en pappers- eller plastremsa när detta görs. Om inget händer är tändspolen eller kondensatorn förmodligen defekt. Men kolla även att bytarna har blivit jordade eller att deras kontakter är smutsiga. Även klämda kablar bakom tändplattan kan ställa till det.

Om det uppstår starka gnistor på tändstiftet vid detta test ligger felet förmodligen i fältbrytningsavståndet (abriss). Detta justeras med brytaravståndet som ska vara 0,35-0,45 mm (0,30-0,40 mm på tändsystem med lägre tillverkningsnummer än 26 000). Fältbrytningsavståndet mäter man mellan en magnet som passerat och tändspolens ena polsko och ska vara 7-10 mm på Husqvarnamotorn. Förhållandet mellan dessa två mått är omvänt – ökar man brytaravståndet så minskar fältbrytningsavståndet och tvärtom.

Jim Lundberg

Abriss, eller fältbrytningsavståndet, mäts mellan tändspolens ena polsko och den magnet i svänghjulet som som precis passerat. Detta kollas precis i det ögonblick då brytarna ska till att öppna.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Renault 16 klådde Volvo 142

9 kommentarer

gunnar: Vi hade en R16 1966 och hade inga problem med rost under de år vi ägde den. Däremot gick drivknutarna, tror att damaskerna förbättrades till senare årsmodeller. En mycket trevlig och lättkörd bil.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01

  • Classic Motor 2017-12

  • Classic Motor - album 2017

  • Classic Motor 2017-11

  • Classic Motor 2017-10