Skrapande ljud från kopplingen på Puch Montana

Plåten i dragbulten (A) är rejält tillknycklad. Vikbrickan (B) bör bytas innan den släpper från sig delar.

Skrapande ljud från kopplingen på Puch Montana

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Jag håller på att renovera flickvännens gamla Puch Montana. Motorn går igång direkt på första kicken och låter utmärkt. Dock uppstår det ibland ett rejält skramlande och skrapande ljud när man trycker in kopplingen. Otroligt högt och det låter som att motorn ska gå sönder. Det sker inte vid varje koppling men kanske vid var tiononde. Ibland sker det när man kör och ibland när man står still. Jag har svårt att se något samband till varför det uppstår. Eftersom det låter så högt vågar vi inte riktigt utforska det alltför noga heller. Dock inbillar jag mig att det oftast sker när koppling trycks helt i botten.

Vi har plockat bort kåpan på kopplingssidan. Det som vi spontant reagerar på är att dragbultens 4-ekrade bricka/låsskiva som sitter vid/mot kulorna är rejält uppfläkt på 3 utav de 4 ekrarna. Dragbulten känns även för slapp i sitt fäste vid kullagret. Annars ser det mesta fint ut. Har dock inte plockat isär kopplingskorgen än, men visuellt ser kopplingskorgen ut av vara i nyskick. Vad tror du att ljudet kan bero på? Är det från kopplingen det kommer? Mer specifikt från dragbulten? Eller kan det vara från själva transmissionen?

/Johan

 

Svar:

Jag har tittat närmare på din bild och dragbulten (pil "A") ser inte bra ut med den tillknycklade plåtbiten i centrum. Byt ut dragbulten mot en ny. Den kan mycket väl vara orsaken till oljudet. Det finns två varianter av dragbultar – en för kopplingar med två lameller och en för kopplingar med tre lameller. Din motor ser ut att ha två lameller.  Men sedan syns det att vikbrickan på startdrevet (pil "B") dels är omvikt på samma ställe, dels har varit vikt/uppvikt på andra ställen ett flertal gånger.

Det verkar som att någon skruvat ett flertal gånger med motorn. Varför det är gjort, och om det sökta felet är åtgärdat kan jag inte svara på, men en vikbricka ska aldrig vikas två gånger på samma ställe. Då kan den brista i vecket och den bit av brickan som lossnar hamnar i bästa fall på botten av växellådan – i sämsta fall åker den in mellan två drev och då kan det bli ett kostsamt haveri.

Kolla med Puchverkstan eller Mopedrenovering efter nya delar. Glöm inte vikbrickan!

Kolla även frågan Gnällande ljud från kopplingen på Puch Dakota så ser du hur kopplingen ska justeras efter byte av delarna.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur mäter man oljetrycket i överväxeln?

1 kommentar

Per L: Så här dags har väl Ingvar löst sitt problem men mitt svar kanske kan hjälpa någon...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01

  • Classic Motor 2017-12

  • Classic Motor - album 2017