Tändningsproblem på Victoria EM 50

Fråga: Hej. Jag har problem med en EM50 motor som inte vill starta då den blivit varm. Jag har bytt kondensator och tändspole (trots att dessa nyligen bytts då jag hör något om dålig kvalité på kinagrejor och det är väl det som finns tillhanda) Gnista finns både vid kick kall som varm och jag har testat att bryta i sär ett stift 5 mm och gnistan slår även då. Jag har satt 3 mm packning mellan cylinder och insug för att förhindra att förgasaren ska bli för varm. Motorn startar inte ens på startgas när den är varm men går som en klocka när den väl startats.

Den har en gång, när jag kört den varm, stannat när jag kört den på lågt varv och sen måste jag vänta en 20-30 minuter innan den går att starta. En gång har det gått att få i gång den direkt efter att man stannat. Problemet verkar ha uppstått efter det en kamrat till mig gått igenom motorn och bytt lager packningar lameller och packboxar. Han har inte något svar på frågan varför det blivit så här. Jag ska byta cylinderfotspackningen till en bättre då den som satts dit efter renoveringen verkat vara dålig. Men sen är idéerna slut.

Vh Matte

 

Svar: Gnistan verkar ju räcka till, men kolla tändstiftet efter ett antal kickar när motorn är varm. Är stiftet torrt kommer det inget bränsle – är stiftet blött är gnistan för klen. Kolla så ingen fjäder har hoppat bort från någon av packboxarna i vevhuset i samband med hopsättningen. Tätningsläpparna kan klara av att hålla tätt utan fjädern när de är svala och lite stela, men när de värms upp och blivit mjuka är det inte säkert att de klarar av att täta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen