Växellådsolja i Zweirad Union

Fråga: Hej! Håller på att renovera en Hummel, Zweirad Union med en EM 50-motor. Har läst era artiklar om växellådsolja som ska heta SAE 80. Lär kunna gå bra med vanlig SAE 30 också men har nu köpt Castrol Manual EP 80W(API GL-4). Kan jag hälla i denna?

MVH

Mats Kjellman

 

Svar: Transmissionsolja med viskositeten SAE 80 har ungefär samma viskositet som motorolja med viskositeten SAE 30. Sedan skiljer de smörjande egenskaperna sig åt mellan dessa oljor. Transmissionsoljan är bättre på att smörja kugghjul även om detta knappast spelar någon roll på en moped med 0,8-1 hästkraft.

Transmissionsoljor klassificeras enligt en API-norm (American Petroleum Institute) där GL-numret talar om hur höga kuggtryck och glidningar mellan ytor den klarar genom tillsatta additiv (EP-tillsatser där EP står för Extrem Pressure). Ju högre GL-nummer desto mer och starkare additiv är det i oljan.

Dessa additiv kan angripa gulmetaller så som bronsbussningar vilket finns i de flesta mopedväxellådor. Additiven reagerar med bussningens basmetall som är koppar. GL 5-oljor innehåller nästan dubbelt så mycket additiv som GL 4-oljor och ska därför undvikas som regel. GL4-oljor är ofta ofarliga för gulmetaller, men vill du vara säker så kollar du med Castrol.

Jim Lundberg

Växellådsolja i Zweirad Union
Zweiradmotorn har bronsbussningar i växellådan. Här syns den som lagrar ”julgranen” i vänster blockhalva. Ytterligare en bronsbussning sitter i höger blockhalva och lagrar den utgående axeln.
Rulla till toppen