Husqvarna Drömbåge som är svårstartad när den är varm

Fråga: Hejsan Classic, har en Drömbåge årsmodell 1955 med Amal 276-förgasare. Den startar alltid på första eller andra kicken inte om den redan varit igång någon gång under de senaste två timmarna eller så. Om man har motorn igång och stänger av så går den lätt att starta igen inom den närmaste minuten men väntar man längre måste man springa igång den och då hostar den långsamt igång efter en ganska lång sträcka men när den väl startat så går den riktigt bra. Under startförsöken är stiftet torrt och ger gnista. Misstänker alltså förgasaren. Den sistnämnda rengjord i olika omgångar och att flöda eller inte har ingen effekt. Hur kan man gå vidare?

/Cruzze

 

Svar: Det låter onekligen som ånglås i förgasaren på grund av att den värms upp av motorvärmen. När man kör kyls förgasaren av fartvinden samtidigt som bränslet hela tiden byts ut mot svalare bränsle från tanken. Även venturieffekten inne i förgasaren kyler förgasaren på grund av trycksänkningen under trotteln på den passerande luften.

När man stänger av motorn – eller står stilla på tomgång – minskar alla dessa kylande faktorer. Fartvinden upphör, bränsleutbytet går långsammare och luftströmmen genom förgasaren minskar radikalt. Allt detta leder till att förgasarens temperatur ökar – dels på grund av värmestrålning från cylindern, dels på grund av att värme leds från cylindern via insuget. Om det är en genomskinlig bensinslang så kan man se bubblor som stiger upp i slangen när bensinen blivit så varm att den börjar koka.

Dagens bensin är rejält utspädd med lätta kolväten på ett sätt som inte förekom när dessa motorer var nya och därmed är det fler ämnen med låg kokpunkt i bensinen som gör att risken för ånglås ökar. På moderna motorer med sina gastäta insprutningssystem är detta inget problem. Men testa gärna med att tanka alkylatbensin i Husqvarnan. Den har en annan uppbyggnad och ska inte koka lika lätt som ”vanlig” bensin (95 & 98 oktan). På en del äldre motorcyklar brukar man bygga om insugningsröret så att förgasaren kommer längre från cylindern. Man kan även montera tjockare packningar eller bygga om med fiberbussningar (vid klämfästen) som då leder värmen sämre.

Jim Lundberg

Husqvarna Drömbåge som är svårstartad när den är varm
Förslag på skarvrör med fiberbussning som isolerar mot värme.
Rulla till toppen