Vägtrafikregisteravgift: måste jag betala?

Fråga: Vid påställning av min 98 cc motorcykel skickade Transportstyrelsen en faktura på bland annat vägtrafikregisteravgift. Det handlar inte om summan, för den har råd att betala, men jag har aldrig hört talas om den avgiften. Knarren som jag har är från 1938 och kommer att gå högst 100 mil om året. Jag skall givetvis kontakta Transportstyrelsen i ärendet eftersom de frågar om jag tycker att debiteringen är felaktig, skall jag skriftligen begära omprövning hos Transportstyrelsen?

Alf

Svar: Hej Alf. Vägtrafikregisteravgiften har funnits i minst 20 år. Den kallades tidigare Registerhållningsavgift, vilket kanske enklare beskriver vad det handlar om. Det är en avgift som tas ut för att täcka myndighetens kostnader för att hålla fordonet i register. Avgiften tas normalt ut i samband med fordonsskatten på ett fordon. Eftersom din motorcykel från 1938 är skattebefriat kom avgiften separat, men vägtrafikregisteravgiften ska betalas både på skattebefriade och avställda fordon. När det gäller omprövning tror jag att det står ungefär så här på fakturan: Om du anser att avgiften är felaktig kan du som fordonsägare begära en omprövning hos Transportstyrelsen. För att undvika ytterligare kostnader och/eller att ärendet överlämnas till Kronofogden behöver du betala avgiften även om du skickar in en begäran för omprövning.

Undantag kan vara om ett fordon blivit skrotat men av någon anledning finns kvar i registret. Men i ditt fall ser jag inga konstigheter med att du ska betala vägtrafikregisteravgiften på din motorcykel.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länk: Vägtrafikregisteravgift på Transportstyrelsens hemsida

Rulla till toppen