LED-belysning i NV motorcykel

Fråga: Hej! För en tid sedan skrev du en artikel om en fantastisk LED lampa som du monterade i din Maraton JB 128, denna lampa jobbade tydligen på allt strax under 6 Vac uppåt 80 Vac. Det vill säga den kan drivas direkt ifrån generatorn. Kompisen har nu mognat för samma övning på sin NV-JB från 1950. Denna har den korta Stensholms strålkastaren. Vilken lampsockel ska LED lampan ha? Och var köpte du din LED lampa? I vilka Classic Motor nr går det att läsa om detta? Vill minnas att du skrev i minst två på varandra följande nummer.

MVH

Bengt

 

Svar: Artiklarna om hur man installerar LED-belysning på äldre motorcyklar finns i tidningen Classic Motor – nummer 3 och 4 från 2016. Där framgår i detalj hur man får LED-lampan att passa i framlyktans reflektor. Man kan montera denna lampa i flera olika reflektorer med hjälp av olika adaptrar som medföljer – dock inte en Stensholmreflektor från 1950. Jag limmade därför fast en av adapterplattorna, som följde med LED-lampan, i reflektorn.

Lampan köptes hos Xenonkungen, men exakt den modellen av lampa som jag köpte verkar inte finnas kvar – eller har bytt artikelnummer. Utmärkande för den är att den dels går på både lik- och växelström samt att den klarar spänningar mellan 6 – 80 volt.

Jim Lundberg

LED-belysning i NV motorcykel
Med lampan följde ett antal adapterplattor för olika typer av reflektorer – dock ej till Stensholm. Detta löstes med en klick epoxilim.
Rulla till toppen