NV 11 som bara går bra under korta körningar

Fråga: Hej. Jag ger en NV 11 som går bra på tomgång och när jag kör den kortare sträckor, men åker jag lite längre kan den börja blöddra och tappa ork, sen kan den hitta tillbaka och gå bra igen. Har du några tips om vad som orsakar detta?

Stefan

 

Svar: Hade den börjat gå dåligt och sedan inte gått som den ska förrän den kallnat hade jag gissat på defekt tändspole. Men nu verkar det som att problemet går över av sig självt medan man kör. Periodiska fel är lite knepigare att diagnostisera, men gör så att när den börjar gå illa nästa gång så stänger du av motorn direkt och tar ur tändstiftet. Om det är blött beror störningarna på tändsystemet och är stiftet torrt kan felet ligga i bränsletillförseln.

Symtomen du beskriver kan även bero på att det finns en liten mängd vatten i botten av bensintanken där några droppar ibland hittar ner till förgasaren. I så fall tappar man ur bensinen och slår i en halvliter E85 eller K-Sprit som suger upp vattnet. Sedan tankar man upp den igen med vanlig bensin med tvåtaktsolja.

Testa även med att byta tändstift. Det händer att stiften slår igen tillfälligt av sotpartiklar mellan elektroderna (förstadium till loppa) som sedan trillar bort och motorn går bra igen. Om motorn verkar lida av bränslebrist när problemen uppstår kan det vara dåligt flöde i bränslekranen eller eventuellt filter. Det kan även vara stopp i ventilationshålet i tanken så att det uppstår undertryck i tanken med jämna mellanrum.

Jim Lundberg

Rulla till toppen