Registrera trimmad moped

Fråga: Jag skulle vilja köra lagligt med min lätt trimmade Monark 1289. Går det att registrera den som mc? Och vilka regler gäller för detta?

Mvh Göran

Svar: Jag skickade din fråga vidare till Bo Göingberg på Transportstyrelsen som svarar så här:

Först några personliga synpunkter: Gamla mopeder med nationellt svenskt typgodkännande är en kulturskatt som bör bevaras enligt min mening. ”Trimma” i meningen finjustera och optimera motorn i sitt ursprungliga lagliga utförande ska man förstås göra, men rena manipulationer som ändrar mopedens karaktär från moped till motorcykel tycker jag är synd och det sänker också mopedens värde. Hellre då lägga kraft på att återställa den till originalskick och undanröja spåren efter tidigare unga ägares högfartsambitioner.

Så till frågan om registrering som lätt mc är möjlig: Det är förenat med stora svårigheter och det är inte säkert att det kan lyckas. Först ska mopeden, den blivande motorcykeln, genomgå en ursprungskontroll där du ska visa att du är laglig ägare till fordonet och hur du förvärvat det. Typintyg och köpehandlingar kommer att krävas. När motorcykeln godkänts i ursprungskontrollen ska man låta registreringsbesikta den hos ett bilprovningsföretag. Då gäller det att du ska visa att motorcykeln uppfyller samtliga krav på beskaffenhet och utrustning som ställs i föreskriften VVFS 2003:23. Detta kan visa sig mycket svårt då det i många fall krävs provningsintyg som bara en tillverkare kan ha resurser att ta fram. Dock finns det ju lättnadsregler som möjliggör registrering av ombyggda eller amatörbyggda motorcyklar. Då kan man få undantag från vissa tekniska krav och intyg som normalt krävs för registrering. Istället görs byggbesiktning av en besiktningsman från en organisation för amatörbyggen som godkänts av Transportstyrelsen. Det finns för närvarande två sådana organisationer, SFRO, , och Testa.

Så långt Bo Göingberg, Transportstyrelsen. Det kan med andra ord vara förenat med tämligen mycket arbete att registrera den Monark som motorcykel.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länk: SFRO

Länk: Testa

Rulla till toppen