Varför kommer det olja ur avgasröret på min flakmoped?

Fråga: Hej! Jag har en fråga på en Sachs mopedmotor som är sedan 60-talet. Den sitter på min nyrenoverade flakmoped. Den startar lätt och går bra, den är treväxlad med trampstart. Men varför blir det så mycket olja som kommer med avgaserna? Jag har en blandning på 2 procent tvåtaktsolja. Tacksam för svar.

MVH Ove

 

Svar: Det kan bero på fler saker. En anledning kan vara att gnistan är svag så att bränslet inte antänds så effektivt att det sker en fullständig förbränning. En annan anledning kan vara att man har en tvåtaktsolja som har en hög kolningstemperatur, ofta racingoljor, som inte brinner upp ordentligt i en otrimmad motor med dess lägre temperaturer. Det kan även vara så att det läcker in växellådasolja i vevhuset – antingen genom packboxen på höger sida eller via en läckande blockpackning. Om det är det senare felet med växellådsolja som hittar in i vevhuset borde det även ryka rejält om avgaserna. Om motorn får för fet bränsleblandning (för mycket bensin i förhållande till luft) på grund av för stort huvudmunstycke/smutsigt luftfilter/flödande förgasare så kan det ofta bli oljigt och slabbigt i avgasröret, men då ska motorn även fyrtakta rejält om det beror på bränsleblandningen.

Ett litet tips också. På 1980-talet försöket man minska oljeinblandningen i MCB:s mopeder med sachsmotorer till 2 procent. Det fungerade i alla mopeder utom flakmopederna där bussningen till kolvbulten skar med den lägre oljeinblandningen. Troligtvis för att dessa får arbeta hårdare än tvåhjuliga mopeder. Man fick kalla tillbaka detta beslut och rekommendera 4 procent igen. När sachsmotorerna fick en nållagrad kolvbult kunde man återigen gå ner till 2 procent utan problem. Din motor har en bussning om den inte fått vevstaken utbytt. Men sedan 1980-talet har tvåtaktsoljorna blivit bättre och om man inte kör flakmopeden med full last bör det inte vara några problem med 2 procent, även om jag gärna kör med 3 procent i motorer som var avsedda för 4 procent.

Jim Lundberg

Rulla till toppen