Inget bakljus på Yamaha Tenere

Fråga: Hej Jim. Har en motorcykel, en Yamaha Tenere från 1992. Problemet är att baklyset fungerar inte, ej heller parkeringsljus fram, bromsljuset fungerar, har bytt glödlampa både fram och bak, kollat säkring, har kört fast, skulle behöva mer idéer. Tack.

Håkan Johansson

 

Svar: Parkeringsljuset och bakljuset brukar vara sammankopplade, så att bägge har slocknat samtidigt är normalt i sammanhanget. Jag har tyvärr inget schema och dessutom verkar denna motorcykel finnas i olika versioner. Efter att ha kollat på en del kopplingsscheman på nätet verkar det som att baklampan och parkeringsljuset får sin ström från en blå/röd kabel som då bör följas från ände till ände. Vanliga orsaker till elfel på motorcyklar är oxid i kontaktstycken samt trasiga kablar i kabelstammar mellan styre och ram där de utsätts för böjningar när man vrider på styret.

Det finns ett engelskt forum för dessa motorcyklar och i denna länk har någon lagt upp en bild på ett schema (scrolla ner lite).

Forumet har även en avdelning för enbart elektriska frågor.

Det finns massor av kopplingsscheman på nätet, men då måste man söka med fullständiga uppgifter om modell, årsmodell och liknande för att hamna rätt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen