Husqvarna 118cc som går orent trots ny tändspole

Fråga: Hej. Har satt ihop en Husqvarna 118cc och har fått den att gå hyfsat. Men den går inte riktigt rent. Har satt i en ny tändspole. Finns det något sätt att ställa tändningen eller flyttar man hela tändingsplattan lite och provstartar? Har gjort det många gånger men får det inte bättre. Hälsningar

Classe

 

Svar: När man justerar tändsystemet på en svänghjulsmagnet så finns det i princip bara två justeringar; brytaravstånd (som påverkar abriss) och förtändning. Om vi pratar om förtändningen när det gäller tändningsinställning så leder en feljusterad förtändning nästan aldrig till att motorn går orent eller hackigt. Ställer man förtändningen för tidig så vill motorn gärna sparka tillbaka vid start samt att den arbetar en aning ”stötigt” vid låga varvtal. Ställer man tändningen för sen blir motorn trött och blir onaturligt varm. Det är allt som brukar hända när förtändningen inte står där den ska.

Om en motor går orent, vilket jag tolkar som att den rycker och hackar, är det sällan en justeringssak utan oftast ett symtom på att något är defekt. Det kan vara kärvande eller smutsiga brytare som inte ger 100-procentig kontakt varje gång de möts. Men även interna överslag i tändspolen och/eller kondensatorn.

Gamla textillindade tändspolar är ”färskvara” och blir bara sämre med åren – även om de legat oanvända på handlarens hylla i decennier. Anledningen är att schellackisoleringen är hygroskopisk och drar i sig fukt från den omgivande luften vilket kan leda till att spolen ärgar sönder på insidan, trots att den ser ny och fin ut på utsidan. Har man däremot en i närtid omlindad tändspole bör inte spolen vara problemet. Kondensatorer håller normalt väldigt länge, men kan givetvis gå sönder. När de gör det kan de bli tändstörningar som kan dyka upp spontant eller varje gång när motorn blivit varm – eller en kombination av detta.

Det finns tyvärr många nytillverkade kondensatorer på marknaden som håller usel kvalitet så ställ krav på säljaren. De flesta kondensatorer i tändsystem har ungefär samma värden (kapacitans) och ligger på 0,18 – 0,25 µF. Man kan därför ta en kondensator från nästan vilken motor som helst bara den passar rent fysiskt innanför svänghjulet.

När man ställer tändningen på en svänghjulsmagnet går det i korthet till på följande vis: Först justerar man brytaravståndet som på Husqvarna 118 cc ska ligga mellan 0,35 – 0,45 mm (0,30 – 0,40 mm på tändsystem med tillverkningsnummer lägre än 26 000). När detta är gjort bör man kolla att abriss, även kallat fältbrytningsavstånd, ligger inom gränsvärdena som är 7 – 10 mm på husqvarnamotorn. Abriss mäter man mellan tändspolens ena polsko och den magnet som precis passerat i det ögonblick som brytarna ska till att öppna (se nedre bilden). Står abriss fel kan gnistan bli klen med tändstörningar som följd – till exempel när man slår på lyset och motorn börjar misstända eller stanna helt. Skulle abrissmåttet inte hamna rätt vid korrekt brytaravstånd är brytarna utslitna, stukade eller av fel modell.

Efter brytarna justeras förtändningen som ska vara 4,5 mm före kolvens övre dödläge på husqvarnamotorn. Mät med skjutmått genom tändstiftshålet. Denna justering görs genom att man vrider hela tändplattan med- eller motsols.

Jim Lundberg

Husqvarna 118cc som går orent trots ny tändspole
Abrissmåttet mäts enligt bilden precis när brytarna ska till att öppna. Förhållandet mellan brytaravstånd och abriss är omvänt – ökar man det ena så minskas det andra.
Rulla till toppen