Köpa bil på skroten

Fråga: Får bilskrotar sälja hela fordon som är skrotade med intyg? Jag ställde frågan till en bilskrot om att få köpa en ännu ej pressad bil men fick som svar att de inte får sälja den.
Har även ställt frågan om försäljning av hela fordon till MHRF och Transportstyrelsen och de såg inga hinder för det, men för att vara riktigt säker ställde jag frågan till Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR) som verkligen borde veta, men har inte fått något riktigt svar av dem.
Anledningen till frågan är att det runt om i landet står bilar av historiskt värde på bilskrotar som ännu ej är pressade. Bilar som är skrotade före den 1 juni 2007 går ju att återregistrera trots att de är skrotade med intyg.

Svar: Enligt gällande föreskrifter kan man mycket riktigt göra en ursprungskontroll på ett fordon som skrotats med intyg före den 1 juni 2007, om det är av en årsmodell som är 30 år eller äldre, men frågan var snarare om en bilskrot får sälja hela fordon. Jag har pratat med Kjell-Åke Sjödin som är Transportstyrelsens expert i dessa frågor, och han ger följande svar:

Bilskrotar får inte sälja hela fordon som är skrotade med intyg. I deras syfte med verksamheten finns inte sådana ändamål. Enligt förarbetena till gällande lagstiftning sägs att avsikten med att en auktoriserad bilskrotare omhändertar en bil för slutskrotning är att bilen faktiskt också ska demoleras och skrotas. Däremot finns det inte uttryckliga bestämmelser omkring denna situation. Jag har dock vittnat i både tingsrätt och hovrätt och där skrotare har blivit dömda för att ha utfärdat skrotningsintyg och sedan sålt bilen för export. I vissa sådana fall har det också handlat om uttag av skrotningspremie. I vissa fall har det också utdömts relativt långt fängelsestraff.

Så långt Transportstyrelsen. Skroten har alltså fått betalt för att skrota fordonet och återvinna delar från det. Säljer de vidare ett komplett fordon kan det vara fråga om brott, men om jag förstått det rätt är det är polis, åklagare och domstol som avgör det.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen