Abrissproblem på MCB Trapper

Fråga: Hej! Jag skulle sätta värde på lite experthjälp då jag vid en felsökning förirrat mig i Abrissens värld. Min bror lämpade av en nyinförskaffad Trapper årsmodell 1966-68 som inte ville varva upp. Motorn är en Flinta med tvåväxlad fot där svänghjulet snurrar moturs. Jag ställde tändningen mycket noggrant som jag lärde mig av Dane Glanz under tidigt 70-tal, innan både internet, Stora Tvåtaktsboken och abriss fanns.

Motorn visade sig gå ännu sämre, så jag kontrollerade ånyo tändningen för att med mina nyvunna kunskaper om abriss kontrollera att allt stod rätt till. Till min förvåning så stod tändspolens poler mitt på magneterna, med kolven två millimeter före övre dödpunkt med precis öppnade brytare. Jag misstänkte då att svänghjulet eller tändplattan var utbytt till fel modell. Svänghjulet i stål från Haldex K80 137 med pil som informerar om moturs rotationsriktning tror jag är rätt.

Mina misstankar gick då till tändplattan då denna hade integrerad ”pinne” för brytare och 54 mm mellan skruvarna till den svarta spolen, mot Stefas 52 mm som borde hänga ihop med ett svänghjul från Stefa. Jag trodde att jag hade lösningen på ”abrissproblemet”, men för säkerhets skull valde jag att kontrollera ”abriss” på hustruns compact med Flinta från 1967. Den går som en klocka, är helt original och har varit i släkten sedan den var ny.

Jag konstaterade att det satt samma svänghjul men en blå tändspole, sannolikt från Stefa, och jag trodde att jag hade lokaliserat problemet till en felaktig tändplatta. Döm om min förvåning då Abriss på hustruns Compact var exakt som på Trappern, tändspolens poler stod mitt för magneterna trots att Compacten går som en klocka. Vad är det jag inte förstår?

Med vänlig hälsning

Janne i Västerås

 

Svar: Det är trångt mellan magneterna i svänghjulet och då kommer det alltid att befinna sig en magnet mer eller mindre mitt för polskorna på tändspolen. Men det mått som gäller är avståndet mellan ena polskon och den magnet som precis har passerat (bilden) när brytarna öppnar. I detta läge har en ny magnet (skymd på bilden) hunnit lägga sig vid samma polsko, men magnetfältet har inte hoppat över till denna ännu – vilket är själva fältbrytningen.

Att motorn inte vill varva upp beror inte på abriss (fältbrytningen) då detta mått enbart styr hur stark gnistan ska bli. Husqvarna Flinta ska ha ett abrissmått på 7 – 11 mm (Stefa K1) eller 9 – 12 mm (Stefa E). Om motorn har ett Boschsystem är det snarlika mått som gäller. Står abriss fel blir motorn svårstartad och det kan även bli så att den misständer eller stannar om man slår på belysningen. Abriss justeras genom att ändra brytaravståndet som nominellt ska vara 0,30 – 0,35 mm på flintamotorn. Ibland får man gå lite utanför dessa mått för att abriss ska hamna rätt. Drar brytaravståndet iväg för mycket är det fel på brytarna som kan vara slitna, krokiga eller av fel modell.

Om förtändningen står rätt (2-2,5 mm) och gnistan är stark är den biten okej. Då kan orsaken till att motorn inte vill varva ur ligga i ett igensotat avgassystem/avgasport eller att förgasaren inte ger rätt blandning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen