Flödande Vimpel med JB motor

Flödande Vimpel med JB motor

Publicerad

Fråga: Hej igen Jim! Mekar med min Vimpel med JB 48cc motor som bara krånglar! Har haft alla möjliga problem överallt på den, men just nu är det förgasaren i fokus. Motorn har en Amalförgasare (modell 308 tror jag?) där bensinen kommer in underifrån. Det jag inte förstår är hur flottören funkar, den är väl tänkt att stiga med bensinen?

Det gör den inte i alla fall, jag fick ett tips av dig förra gången om att det kunde vara hål på flottören, men det är det inte. Tar man av locket på flottörhuset och puttar till flottören så stiger den... Men när man sätter tillbaka locket och sätter på bensinen så sprutar det ut bensin ur det lilla hålet i locket... så något fel är det ju... Dessutom, hur ska man få ut flottören? Den sitter ju fast i något munstycke på utsidan av flottörhuset...

MVH Erik.B

 

Svar: På vissa förgasare sitter själva flottörventilen i botten på flottörhuset och då ser flottörnålen (308/025 på bilden) ut som en upp och nervänd golfpeg (hållare för golfbollar) med en liten skalle som stänger bränsletillförseln i botten när flottören stiger uppåt. I och med detta så går ju nålen inte att dra ur uppåt, utan måste tas ur nedåt.

Nu har jag ingen Amal 308 liggande som jag kan kolla närmare på, men det brukar sitta någon form av fjädrande clips eller liknande anordning på flottören som nyper tag i ett spår i nålen. Man får alltså försiktigt (tunn plåt i flottören) pilla isär denna låsning så att den släpper taget om nålen. Samtidigt lyfter man ut flottören uppåt. Nålen tar man ut på undersidan genom att lossa muttern (308/030) nere vid banjokopplingen till bensinslangen.

Sedan är frågan varför förgasaren flödar. Det kan vara smuts på nålens skalle och/eller sätet inne i detalj 308/027. Nålar som varit med länge kan ha ett spår nerslitet i skallen efter sätet. Detta går oftast att putsa bort genom att försiktig klämma nålen i en borrmaskin och sedan köra maskinen samtidigt som man putsar av nålens skalle med en finhuggen fil – eller en glasspinne med fint (korn 320 – 600) våtslippapper runt sig. Lite som ventilslipning i miniatyr.

Efteråt bör man slipa in nålen mot sätet vilken man kan göra med exempelvis Autosol. Man lägger en klick på nålens skalle och för in nålen i flottörhuset. Sedan vrider man nålen inifrån flottörhuset samtidigt som man dra den uppåt så att den trycker mot sätet. Rengör noga med thinner och tryckluft efteråt.

Jim Lundberg

Amal 308 finns med bränsleanslutning på ovansidan av flottörhuset eller på undersidan av huset. Nålen i det senare fallet (förstorad till vänster på bilden) har en liten skalle och måste därför tas ut nedåt.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur shimsar man vevaxeln på en Puch V3-motor?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Tobias: Du är välkommen! Monarken: Loctite är ju ett varumärke som tillverkar ett antal limprodukter, men betyder ju gänglåsning i de flestas öron. Jag använder oftast mediumstark gänglåsning...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842