Tvåans växel hoppar ur på JB 150

Fråga: Hej Classic Motor. Har varit ute och provkört min Apollo 70 JBC 1953 med renoverad och trimmad JB 150cc motor. Allt fungerar fint utom, om jag ger kraftigt gaspådrag med tvåans växel i, då hoppar den till ett friläge mellan 2:an & 3:an och ibland när jag släpper gasen hoppar den tillbaka till tvåan men inte alltid. Gör jag ett lugnt gaspådrag så stannar den kvar i tvåans växel till maxvarv. Är det slitna kugghjul eller en justering som skall göras? Där är nya kullager överallt!

Zlim

 

Svar: Det finns tyvärr inga justeringsmöjligheter på växelmekanismen i JB 150-motorn. Möjligtvis om man kan flytta axeln (bilden) som växelgaffeln löper på, axiellt genom shimsning/bearbetning så att gaffeln  stannar i ett annat läge relativt dreven.

En rätt vanlig orsak till att växlarna hoppar ur är att fjädern till den kula som ska hålla kvar vald växel har tröttnat. Kulan och fjädern sitter i inne i växelgaffeln (A på bilden). Det kan också bero på att tapparna på sidan av tvåans drev (B på bilden) är så slitna att drevet knuffas bort från medbringaren vid belastning.

I det första fallet kan man testa med att montera en starkare fjäder, alternativt dra ut den gamla så den blir längre. Slitna tappar på dreven kanske kan slipas till med en Dremel eller liknande så att de återfår rätt vinkel. Det gäller bara att slipa exakt lika mycket på varje tapp så att inte all belastning hamnar på en enda tapp. Slipar man för djupt kan man gå igenom härdningen och så kommer problemet snart tillbaka.

Jim Lundberg

Rulla till toppen