Hur noga med mängden tvåtaktsolja i bensinen?

Fråga: Hej! När jag skulle blanda i olja i bensinen till min Sachsmotor från 60-talet råkade jag skvimpa ut lite. Jag vet nu inte exakt hur mycket olja jag haft i 5-litersdunken. Är det 0,9dl eller kanske 1,2. Det ska ju vara 1 dl/5l. Hur ska jag göra? Gör det något om det blir tex 2,5% olja istället för 2 %?

Lotta

 

Svar: Det är relativt okritiskt med mängden tvåtaktsolja i bensinen. Äldre motorer som din skulle ofta ha 4 % olja enligt dåtidens rekommendationer. Idag är oljorna så pass mycket bättre att dessa motorer fungerar med endast 2 – 3 % tvåtaktsolja.

Har du för mycket olja i bensinen så gör det ingenting. Det som möjligtvis händer är att bakomvarande håller för näsan om det ryker för mycket om avgaserna. I längden kan mycket olja leda till att man måste sota avgasröret oftare och att man kan få på ”loppa på stiftet” (liten sotkula som kortsluter stiftet). Får man loppa på stiftet tar man ur det, pillar bort loppan och kör vidare.

För lite olja kan däremot vara skadligt eftersom många delari motorn smörjs av oljan i bensinen. Jag skulle inte rekommendera att man kör en äldre tvåtaktsmotor (som är avsedd för 4 %) på lägre inblandning än 2 % med moderna oljor.

Blanda i 2 – 4 % tvåtaktsolja så blir det bra. Hellre lite för mycket än för lite.

Jim Lundberg

Hur noga med mängden tvåtaktsolja i bensinen?
En konsekvens av att ha för mycket olja i bensinen är att man kan få ”Loppa på stiftet” – en liten sotpärla som bildas mellan elektroderna och som kortsluter dessa så att motorn stannar. Totalt ofarligt, men lite irriterande.
Rulla till toppen