Ingen krysskil på Zweirad Unionmotor?

Fråga: Hej jag har en Fram King Clipper moped som jag tänkte få liv i igen. På motorkåpan står det Victoria och på motorbrickan står det Zweirad Union (reservation för stavfel) har köpt ett nytt tändsystem (tändplattan och svänghjul) från Norscand plus lite annat. Vad jag kunnat läst mig till så ska det inte vara någon krysskil på dessa motorer? Men jag har en, fanns det modeller med krysskil? Jag får i alla fall inte förtändningen att lira med det nya svänghjulet.

Dock stämmer det hyfsat när jag prövar med det gamla. Ska jag skippa krysskilen? Sen märkte jag att det nya svänghjulet inte alls är magnetiskt medan det gamla är det. Kan det vara något galet med det nya? Var inne på att ta det gamla men det skrapar i själva kontaktytorna på tändplattan. Vad tycker du att jag ska göra?

Björn

 

Svar: Zweirad Union (”Tvåhjulsunionen”) var en sammanslagning av bland andra Victoria och DKW. Victorias motorer har ingen krysskil vid svänghjulet, utan bara en slät kona. Tändningsinställningen på dessa motorer går till på följande vis:

  1. Ställ brytaravståndet till 0,3 – 0,4 mm.
  2. Lossa svänghjulet från axeln (avdragare med gängan M26x1,5 krävs).
  3. Tryck hjulet mot konan och vrid vevaxeln i rotationsriktningen tills kolven står 2 – 2,2 mm före övre dödläget.
  4. Vrid nu endast svänghjulet, utan att vrida vevaxeln, i rotationsriktningen tills brytarna precis ska till att öppna.
  5. Håll hjulet i detta läge och knacka in det på konan med en plasthammare (bilden)
  6. Dra fast muttern och kolla att tändläget blev rätt. Gör om punkt 1 – 6 vid behov.

Nu vet jag inte vad det är för svänghjul och tändsystem du har skaffat, men någon form av magnetism måste det finnas om tändsystemet ska kunna generera ström till belysning och tändning. Om du med ”kontaktytorna” menar spolarnas polskor så går avståndet mellan dessa och svänghjulet att justera en aning. Lagom avstånd är cirka 0,20 mm (=ett dubbelvikt 80 grams kopieringspapper) och man lossar då spolarnas två skruvar, Stoppar in papperet mellan polskor och svänghjul och drar därefter fast spolarnas skruvar igen. Justeringsmånen är liten och hjälper inte detta får du kontakta säljaren av tändsystemet för konsultation.

Jim Lundberg

Rulla till toppen