Limma om strålkastare

Fråga: Jag hugger till och ställer två sinsemellan helt olika frågor… 1) Vilken typ av färg och kanske även kulör var vanligast på bilar före, säg 1910? 2) Har ett dimljus från Cibié i Frankrike (1950-talet) som behöver bättre ”blänk” i reflektorn. Sällsynt att hitta ”NOS” så jag grunnar på om man kan separera glas från reflektorn utan att spräcka glaset. Det verkar vara något slags lim som fäster de två ytorna, finns något som löser upp eller kan man värma försiktigt? (hoppas på att omförkromning funkar…) Tja det blev nästan fyra frågor… 😉

Andreas

Svar: På fråga ett har jag inget svar och då bilderna från den tiden oftast är svart/vita är det svårt att avgöra. Läsare som har kunskap i detta? Lämna en kommentar nedan.

Fråga två är inte heller helt enkel att besvara. Limmet måste i rimlighetens namn kunna gå att lösa upp på något sätt, det gäller bara att hitta rätt medel. Reflektorerna på strålkastare är oftast belagda med ett mycket tunt lager aluminium, ibland så tunt som tusendelar av en millimeter, som reflekterar ljuset och det är känsligt både för fingeravtryck och för lösningsmedel. Att lossa glaset genom att värma upp strålkastaren kan gå men jag har inte provat det själv. Är reflektorn kärnfrisk ska den naturligtvis gå att kroma om och förhoppningsvis kan den bli lika blank som en frisk reflektor.

Det är som du märker många om och men i svaret, och förmodligen är det smartare att lägga tid på att leta rätt på en bra dimljus istället för att fixa det gamla.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen