Växellådsolja till Monark Monarscoot från 1957

Fråga: Hej! Har en Monark Monarscoot från 1957. Motorn är renoverad. Det är en ILO-motor från 1957. Det är ingen ILO piano. Süd-ILO-Werk står det på motorn. Vilken olja i växellådan ska det vara? Det sitter ingen rem i den.

Morgan Andersson

 

Svar: ILO G50-motorn hade en kedja i transmissionen när den kom 1955. Från 1956 och till slutet av produktionen in i början av 1960-talet hade motorn en tandrem i transmissionen. Om det står ”Baujahr 1957” (Tillverkningsår 1957) på din motor så hade den förmodligen en rem när den lämnade fabriken, men då de gamla remmarna inte alltid höll för belastning och kunde angripas av vissa oljor är det inte otroligt att någon bytt ut transmissionen från rem till kedja någon gång.

Men oavsett rem eller kedja i ILO-motorn så ska det vara 2 deciliter SAE 20 eller SAE 30 i växellådan. Den senare oljan, SAE 30, är lättast att hitta då den säljs som gräsklipparolja på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker.

Jim Lundberg

Växellådsolja till Monark Monarscoot från 1957
Från och med 1956 och till slutet av motorns produktionstid hade den en tandremstransmission. Tidiga remmar kunde vara känsliga för olika oljor och därför rekommenderades en ”rak” motorolja i växellådan då dessa oljor har ”snällare” additiv än vissa transmissionsoljor.
Rulla till toppen