Laddningsproblem på BSA C 11

Fråga: Hej! Har kommit över en gammal mc, en BSA C11 från 1951 som jag fått lite problem med. Den gick som en klocka till jag fick en kortslutning i lyktan varpå lyset dog och sen även amperemätaren och motorcykeln. Konstaterade att det var dags att byta ut alla kablar i hela hojen så det var bara att kavla upp ärmarna. Beställde en ny kabelhärva så det skulle gå smidigt. Bytte kablaget och skruvade ihop allt och gav mig iväg. Cykeln gick igång men började hacka och jag tog mig knappt tillbaka. Noterade då att den inte laddade och batteriet var nästan tomt.

Det är ingen magnettändning här utan generator/batteri. Plockade ut generatorn och testade den och den gick felfritt. Gick vidare till regulatorn och upptäckte till min fasa att den var utbytt till en elektrisk med negativ jord. Jag har alltså helt enkelt satt batteriet fel och polariserat generatorn fel då jag var övertygad om att det var positiv jord som sig bör på gamla engelsmän. Tänker då här att jag i min klantighet bränt regulatorn och beställer en ny.

Skruvade dit den nya regulatorn (+), polariserade generatorn för positiv jord och startade upp hojen. Så långt inga problem, men väl ute på gatan varvade den dåligt. Den går bra på tomgång och låga varv men börjar hacka vid gaspådrag. Laddningen funkar så det är åtgärdat, men vad kan ha hänt. Kan tändspolen fått sig en smäll på grund av min klantighet med jorden eller finns det något annat?

/Lars

 

Svar: Tändspolen tar inte skada av att man vänder polariteten, däremot av överspänning om sådan uppstått. Ett gammalt originalrelä tål också polvändningar, men det kan vara så att det inte arbetar som det ska om det får arbeta med vänd polaritet. Ett elektroniskt relä kan däremot ta skada vid en polvändning. Prova med att köra hojen med urkopplad generator så att tändningen enbart drivs av batteriet. Om motorn går bra på enbart batteridrift bör orsaken ligga hos generator och/eller relä.

Du nämner att du har testat generatorn som gick felfritt. En sak som ofta händer om det uppstår kortslutning i elsystemet är att kollektorn i generatorankaret blir så varm att lödningarna till ankarets härvor (separata lindningar) smälter och slungas bort av centrifugalkraften. Resultatet blir att ett antal härvor i ankaret kopplas bort. Om bara ett fåtal härvor drabbats kan generatorn gå att köra som en elmotor, vilket är ett vanligt test.

Den kan även ladda, men strömmen kommer att pulsera kraftigt eftersom några härvor inte ger ström och den pulserande strömmen kan störa tändningen så att motorn misständer. För att testa att alla härvor fungerar gör man så här: Ta ur generatorn och koppla ur alla kablar. Ta ett batteri på 6 volt. Anslut plus (i ditt fall) till generatorns stomme. Anslut en glödlampa på 6 volt och 5-10 watt mellan batteriets minuspol och generatorns anslutning märkt ”D”. Nu kommer lampan att lysa om allt är som det ska.

Vrid nu runt generatorn sakta ett varv och betrakta glödlampan. Om alla härvor är hela ska lampan lysa konstant hela varvet runt och endast flimra lite vilket är normalt när kollektorns segment passerar kolen. Om lampan skulle slockna en eller flera gånger på ett varv är en eller flera härvor defekta. Om lödningen har smält (nedre bilden) kan man löda om den.

Tryck först ner tråden i botten på den skåra som finns i varje segment om den lyfts upp av centrifugalkraften. Kollektorn tål en viss värme, men kan skadas om man låter lödkolven arbeta för länge. Använd därför en större lödkolv på cirka 100 watt och se till att den är fullt uppvärmd innan lödningen så att lödtiden blir kortast möjliga. Se till att bara använda elektroniklödtenn och håll tiden för lödningen så kort som möjligt för att undvika värmeskador på kollektorns isolering.

Kolla även att det inte slumpat sig så att det är något fel på bränsletillförseln som också kan ge de symtom du beskriver.

Jim Lundberg

Laddningsproblem på BSA C 11
Om generatorn blivit överbelastad kan lödningarna i kopparsegmenten smälta så att trådarna till härvorna tappar kontakten. Lödtennet slungas bort av centrifugalkraften och hamnar på insidan av generatorhuset.
Rulla till toppen