Läckande bensinkran på Apollo från 1950

Fråga: Hej. Jag har skaffat en Apollo 1950 med 118 Husqvarnamotor. Mitt problem är läckande bensinkran, vet du om det finns någon som har sådana liggandes?

Bosse Larsson

 

Svar: Nu är jag inte säker på vad det sitter för typ av bensinkran på din Apollo, men på bilden sitter det en så kallad skjutkran på bensintanken. Dessa är lätta att renovera. De består av en skjutbar platta med ett hål i samt två runda korkpackningar – en på var sida om plattan. Med tiden slits dessa korkpackningar och de trycks även ihop så att det inte ligger mot plattan så hårt som det krävs för att bensinen inte ska kunna smita ut mellan korken och plattan.

Om tanken står tom länge kan korken torka och krympa vilket leder till att den läcker när man häller i bensin. Detta läckage kan dock upphöra när korken sugit i sig bensin och svällt lite. Ett annat scenario är när tanken stått med bensin, men kranen varit avstängd länge. Då är den övre packningen blöt och håller tätt, medan den undre packningen har torkat. I detta fall läcker kranen endast när man slår på den och även här kan läckaget gå över när den undre korken svällt en aning.

Ibland kan man få kranen tät genom att försiktigt pilla ur korkpackningarna och lägga dem i hett vatten (60 – 70 grader) tills de svällt en aning. Vattnet får inte koka för då sväller korken okontrollerat som ett popcorn. Nya packningar kan man göra av vanlig vinkork. Viktigt är att det är naturkork och inte granulerad kork (hoplimmade korksmulor). Allt som behövs är en vass kniv, en borrmaskin, sandpapper och lite tålamod.

Man skär ut en korkskiva som är aningen tjockare än den gamla hoptryckta och borrar hålet i mitten. Vid all bearbetning av kork ska man ha höga varvtal/skärhastigheter för att undvika smulande. Skär till korkskivans diameter och putsa den plan mot slippappret – gärna våtslippapper (utan vatten) med korn 240 – 400.

Är det en helmetallisk kran kan man få den tät genom att slipa in tätningsytorna med exempelvis fin ventilslippasta. Nya ersättningskranar kan finnas hos Bas Motor eller hos Erik Linding. Gängdimensionen får man mäta fram med skjutmått och gängtolk.

Jim Lundberg

Läckande bensinkran på Apollo från 1950
Skjutkranar har en rörlig platta med ett hål som man trycker i två riktningar för att öppna eller stänga. När kranen står i läge ”öppen” ligger plattans hål i linje med övriga hål i kranen.
Läckande bensinkran på Apollo från 1950
Plattan tätas med en korkpackning på varje sida. Den högra på bilden är nytillverkad ur en vanlig vinkork.
Rulla till toppen