Sachsmotor som inte ens tänder med startgas

Fråga: Har en MCB (Sachs motor) Gnistan på tändstiftet är bra, brytaravståndet bra. Motorn startar inte, inte en puff om jag så tillsätter startgas. Tändstiftet är blött varje gång jag kontrollerar det. Mycket undrande och totalt förvirrad. HJÄLP

Torbjörn Kalla

 

Svar: Om tändstiftet blir blött är gnistan förmodligen inte tillräckligt stark. När man testar gnistan ute i det fria är det tio gånger lättare för gnistan att hoppat de 0,5 millimetrana på stiftet än vad det är under det tryck som uppstår vid kompression i motorn. Omvänt gäller då att gnistan ska orka hoppa cirka tio gånger längre ute i fria luften om den ska klara 0,5 mm under kompression – alltså cirka 5 mm.

En enkel och portabel ”testapparat” är ett fungerande tändstift där man klippt av sidoelektroden. Då får man ett gnistgap som är 3 – 5 mm beroende på hur långt ut mittelektroden sticker ut. Stiftet på bilden har en utstickande elektrod vilket ger nära 5 mm gnistgap. Sätt i detta teststift i tändhatten, håll den mot motorblocket och kicka runt motorn. Får man inte en stark och jämn gnista nu så får man det inte heller i motorn med det ordinarie tändstiftet och dess gap på 0,5 mm.

Men kolla även att svänghjulet sitter där det ska och inte har vridit sig på vevaxeln på grund av att krysskilen har brustit. Då kan gnistan komma när som helst på ett vevaxelvarv. Kolla kompressionen. Om den är låg vill inte motorn tända. Anslut en kompressionsprovare i tändstiftshålet, håll full gas och kicka tills mätaren slutat stiga. En tät mopedmotor ska ge ett tryck på 4 – 6 kilo (ca 4- 6 Bar). Om inte kan det vara defekta kolvringar eller otät topplockspackning. Tänk även på att tändstift också kan gå sönder. Testa med ett annat stift.

Vatten i tanken kan också ställa till det. Det räcker med några enstaka droppar som stänker upp på tändstiftet så blir det kortslutet och gnistan uteblir. Då är det blöta på stiftet inte bensin utan vatten. Vatten i tanken kan man ta bort genom att först tappa ur bensinen och sedan hälla i en halvliter E85 som suger upp vattnet. Sedan fyller man upp tanken med oljeblandad bensin och kör som vanligt. E85 blandar sig med bensinen utan problem.

Jim Lundberg

Rulla till toppen