Monark Monarscoot som slutat driva

Gamla remmar i ILO-motorn har en tendens att gå av. Men även tandrullen (till höger) kan lossna från vevaxeln.

Monark Monarscoot som slutat driva

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har en Monark Monarscoot från 1963 ska det vara, med ILO G50-motor. Senast när jag körde den hoppade plötsligt växeln ur och motorn hamnade I tomgångsläge. Ingen växel går nu att få i samt att kicken ej får något motstånd, som om man skulle frikoppla fast detta då inte görs.

Kopplingsvajern och vajern från växelväljaren ger rörelse nerevid motorn. Läst ett inlägg som ni haft tidigare om att kicken fastnar Ibland på dessa maskiner, detta hände även mig emellanåt när mopeden väl gick, kan detta vara en följd av detta? Kopplingen var en aning slapp innan. Tack på förhand!

Alexander

 

Svar: Konstruktionen på kickmekanismen i ILO G50-motorn var inte den bästa och verkar vara en lite desperat modifiering av den gamla pedalstarten som motorn hade från början. Det finns två varianter av kickmekanismen, men de fungerar ungefär likadant. Kickfjädern är en detalj som ofta krånglar. Slitaget på kickdreven en annan.

När det gäller huvudproblemet – att motorn slutat driva, så finns det i princip två tänkbara orsaker. Antingen har tandremmen gått av, vilket inte är ovanligt om det är den gamla originalremmen som sitter i motorn, eller så har tandrullen på vevaxeln lossnat.

Nya remmar finns bland annat hos Rembutiken, MopedrenoveringMopeddelar och Mopedfantasterna. För att byta remmen måste kopplingskorgen tas bort. Detta är lätt och kräver bara en spårmejsel och en låsringstång. I Stora Tvåtaktsboken, del 1, finns en komplett reparationsanvisning för ILO G 50 Piano.

Om det är så enkelt att tandrullen som har lossnat är det förmodligen bara att dra åt muttern som håller den på axeln. Kolla bara att det inte finns något skräp på ytorna mellan axeln och rullen. Den senare sitter på en kona och saknar krysskil och ska den greppa ordentligt i konan måste ytorna vara släta och rena. De tidiga ILO-motorerna hade en tandrulle av homogen aluminiumlegering och dessa rullar kallflyter så att de tappar greppet trots att man drar åt dem. Senare rullar fick därför ett ingjutet stålnav. Då du har en sen motor ska det sitta en rulle med stålnav i motorn, men kolla gärna med en magnet. Gamla rullar är omagnetiska.

Det kan även vara så att kedjedrevet på motorns vänstra sida har lossnat från axeln så kolla även där innan du köper hem delar.

Jim Lundberg

Demontering av kopplingskorgen på ILO Piano (G50).

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: 70-talets superbikes

4 kommentarer

Zlim: Michael B Din favorit är verkligen ett monster och svår hanterlig se 9:05 in i filmen :-)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842