Husqvarna 118 cc som ryker och fyrtaktar

Fråga: Hej. Min Husqvarna 118cc går inte rent. Den startar lätt men den ryker mycket och fyrtaktar när jag kör och tändstiftet är alltid blött när jag kollar. Har kört på 5% blandning och det sitter ett 0,6 munstycke i förgasaren.

Classe

 

Svar: Husqvarna motorn klarar sig bra på 3 – 4 procent tvåtaktsolja då dagens oljor smörjer bättre är dåtidens. Husqvarna själva rekommenderade enbart 5 procent olja under inkörningsperioden – därefter 4 procent. Men om motorn inte bara ryker utan fyrtaktar får den förmodligen för mycket bränsle i förhållande till luft. Detta kan i sin tur bero på flera saker: Otät flottörventil, för hög flottörhusnivå, igensatt luftfilter eller för stort huvudmunstycke.

Jag vet inte vad som menas med ” 0,6 munstycke”, men originalmunstycket i Husqvarna mod 24 (Svartqvarna med tvärspolad motor) ska ha storlek 50 och i mod 27-28 (Rödqvarna med vändspolad motor) ska det ha storlek 60 (65 under inkörning).

Det kan även vara så att gnistan är klen så att en fullständig förbränning av bränslet inte sker, men då brukar man även få tändstörningar när motorn är varm och/eller när man slår på lyset. Om det läcker mellan växellåda och vevhus (blockpackning eller packbox) kan motorn suga i sig växellådsoljan, men detta ger nog mer rök än fyrtaktning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen