Ingen insats i Monarpedens ljuddämpare?

Fråga: Hej igen Jim, Jag håller ju på med min Monarped 53:a. Har nu haft bort avgasröret och kollat detta. Det finns ingen insats inuti avgasröret, det är öppet rakt igenom. Ändröret sitter skruvat med två plåtskruvar från var sin sida. Vad har det för effekt på mopeden att insatsen saknas?

Hälsningar Sune

 

Svar: Det finns ingen löstagbar insats i ljuddämparen på Monarped från 1953. Själva päronet är ihåligt och har bara två hål – ett för gängstången och ett för den böjda avgaspipen. I själva ljuddämparen sitter det en fast insats med ett par små hål för avgaserna.

Det händer rätt ofta att någon tidigare ägare har velat öka toppfarten genom att rensa ut ljuddämparen på sitt innehåll. Det enda som brukar hända, förutom en högre ljudnivå, är att motorn går sämre. En tvåtaktsmotor behöver ett visst mottryck och det har fabriken provat ut vid tillverkningen genom att utforma dämparen och innehållet på ett visst sätt.

Jim Lundberg

Ingen insats i Monarpedens ljuddämpare?
Päronet är helt tomt och har bara två hål; A=hålet till gängstången som håller päronet på plats, B=hålet till avgaspipen där avgaserna leds ut i det fria.
Rulla till toppen