Delar till DKW 125-motor i NV 11

Delar till DKW 125-motor i NV 11

Publicerad

Fråga: Har en Rödmyra med DKW motor. NV-11. Var hittar man reservdelar på nätet åt den motorn?.Behöver även båda dreven + kedja. Hur får man loss spolen på höger sida som sitter fast på vevaxeln. Den verkar sitta fast. Den har även en krysskil. Ska även ha loss drevet som sitter på vänster sida på vevaxeln. Behöver alla lager/tätningar till motorn + alla packningar. Såg på nått forum att RT-125 är en likadan motor. Men då finns det RT-125/0, RT-125/, RT-125/2, RT-125/3, RT-125/4.

En fråga till. Den laddar inte upp batteriet. Den har stått med vatten i motorn. Hög vårflod. Så det verkar som att svänghjulet inte har någon magnetism kvar. Måste man byta ut det. Eller går det få tillbaka magnetismen i svänghjulet på något sätt? Ska fixa igång pappas gamla hoj. Tacksam för svar.

Leif Eriksson

 

Svar: Motorn i NV 11 är samma motor som sitter i DKW RT 125 – möjligtvis med små skillnader. Sista siffran efter "/" kan vara vilken generation av motorn det handlar om. Motorer utvecklas och förändras under sin livscykel och då anger man detta i beteckningen så att man ska får rätt uppgifter på exempelvis tändning, förgasarbestyckning och delar inne i motorn. Vilken generation din motor tillhör kan jag tyvärr inte svara på, men om du bara ska byta rena slitdelar som lager och packboxar spelar det ingen roll.

I Stora Tvåtaktsboken, del 1, finns en komplett reparationsanvisning för denna motor (och 20 andra). Lager och packboxar finns bland annat hos Jacking AB, telefon 0227-133 22. Packningssatser till motorn finns bland annat på eBay. Här kan dock utförandet på motorn (=generationen) spela in. Begagnade motordelar kan finnas hos C-G Jansson, telefon 070-229 68 43.

DKW-motorn har inget svänghjul av den typen som finns i många andra tvåtaktsmotorer. Vevaxeln har istället två stora vevskivor som fungerar som svänghjul. Motorn har batteritändning och ett generatorankare som sitter längst ut på vevaxelns högra sida. Detta kan ha tagit skada om det legat länge under vatten, men en kortare period (några dagar) bör inte orsaka några problem, förutsatt att man torkar ur alla våta delar. Några timmar i köksugnen på 60-70 grader driver ut fukten.

Någon permanent magnetism finns inte i detta tändsystem, utan magnetismen byggs upp i statorn och ankaret när motorn startas.

Jim Lundberg

Demontering av generatorankare. Detta görs med en helgängad M10-skruv som svarvats ner i änden.

Motorn delad.

Avdragarskruv till ankaret på DKW-motorn. Tappen i änden är 5,5 mm i diameter och längden ska vara ett par mm mer än djupet på hålet i vevaxeln. Cirka 38-40 mm.

On
Off

29 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Renault 16 klådde Volvo 142

9 kommentarer

gunnar: Vi hade en R16 1966 och hade inga problem med rost under de år vi ägde den. Däremot gick drivknutarna, tror att damaskerna förbättrades till senare årsmodeller. En mycket trevlig och lättkörd bil.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01

  • Classic Motor 2017-12

  • Classic Motor - album 2017

  • Classic Motor 2017-11

  • Classic Motor 2017-10