Zastava: Går den att registrera?

Zastava: Går den att registrera?

Publicerad

Fråga: Jag har en gammal Zastava 850 från 1985 som jag kört hem från Balkan. Dessvärre så har jag gått in i byråkrativäggen här hemma i Sverige. Fordonet har en godkänt ursprungskontroll och är i nyskick men jag kan inte registreringsbesiktiga det på grund av att jag inte vet vart jag ska få tag på broms-, buller- och säkerhetsintyg. Ingen certifikatfirma verkar ha Zastava-intyg.

Hur går jag till väga? Kan jag registrera det som hemmabygge?

Mvh

Styrbjörn

Svar: Vilken kul bil du har fått tag i. I grunden är det en licensbyggd Fiat 500 trots namnet. När det gäller registreringsbesiktning har jag passat frågan vidare till PA Blommefors som tekniskt ansvarig besiktningsingenjör och han svarar så här:

Det är svårt att ge ett exakt svar på denna fråga då vi inte vet importsätt till exempel om den är importerad för "eget bruk", vilket medger en del undantag från gällande föreskrifter och från vilket land.

Jag vet inte heller om frågeställaren varit och besiktigat bilen eller bara lyssnat runt. Jag gissar att bilen kommer från tredje land det vill säga länder utanför EU (på Balkan finns både EU-länder och länder som inte är medlemmar – reds anmärkning) och importören kan då nyttja undantag för "eget bruk". På dessa personbilar är några kravområden som har normalt har krav på intyg, till exempel bromsar, buller och stöldskydd, som i vissa fall kan ersättas med skyltar/märkningar på fordonen.

 Min rekommendation är att han gör en registreringsbesiktning så han och besiktningstekniker kan gå igenom bilen tillsammans med handlingarna för att reda ut om det behövs några kompletteringar.

Om det sen visar sig att vissa krav måste visas genom intyg/provning och "certifikatfirma" inte kan hjälpa till finns det två alternativ: 1) Låta bilen genomgå broms-/bullerprov hos exempelvis VTI (länk: https://www.vti.se/sv/forskningsomraden/broms--och-bullerprovning/) 2) Pröva att söka undantag hos Transportstyrelsen.

Att registrera denna som ngt hemmabygge finner jag långsökt för en serietillverkad bil, och bilen skulle då bli registrerad som 2017 årsmodell.

Så långt PA Blommefors, och som jag ser det är det inte omöjligt att få din Zastava besiktad.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01

  • Classic Motor 2017-12

  • Classic Motor - album 2017

  • Classic Motor 2017-11

  • Classic Motor 2017-10