Husqvarna Cornette som äter remmar

Fråga: Har en Husqvarna moped 1958 Cornette med problemet att tandremmen går sönder. Ser inga fel på remhjulen ej heller lager till vevparti verkar fast. Övertog mopeden för 10 år sedan satte då i ”ny” rem den gick sönder efter några år fast jag ej kört mer än några provturer max 5 mil Nu startade jag upp den igen semester och tid då märkte jag när motorn vibrerade att något var fel. Ja men visst – var det inte remmen nu igen. Hörde med förre ägarens son och fick då höra att samma problem dvs. att den ”äter” remmar. Vad är felet?

Kalle

 

Svar: En del remmar är känsliga för vissa oljor och därför bör man bara använda exempelvis en ”rak” (Single grade) motorolja som SAE 30 gräsklipparolja i motorer med remtransmission. Transmissionsoljor av typen GL 4 och GL 5 (står på flaskans etikett) kan angripa remmarna.

Kolla att remmen har rätt delning. Om man låter remmen omsluta kopplingskorgen ska remmens samtliga tänder ligga i korgens spår. Är delningen fel kommer tänderna att kliva ur spåren efter bara en liten bit. De gamla remmarna åldras och att köpa NOS (New Old Stock) är ingen bra grej då remmar är färskvara. Kolla exempelvis med Rembutiken som har nytillverkade remmar med 49 tänder (bör passa din motor).

Viktigt är att remmens båda tandhjul linjerar. Kolla med nya remmen på plats och dra runt motorn. Remmen ska hitta sitt ”spår” efter några varv och inte vilja klättra upp på hjulens kanter.

Jim Lundberg

Rulla till toppen