Apollo som är svårstartad med varm motor

Fråga: Hej Experten! Jag har en Apollo med Husqvarna 120cc. Svårstartad vid varm motor. Har bytt tändspole och kondensator justerat brytaren till 0,35- 0,45 mm. Men inte en tillstymmelse till gnista! Skall jag justera tändplattan eller vad?

Göran Nilsson

 

Svar: Att vrida tändplattan förändrar endast tändläget – alltså tidpunkten för när gnistan ska komma. Gnistans styrka påverkas av fältbrytningsavståndet, även kallas Abriss, och detta styrs i sin tur av brytaravståndet. Förhållandet mellan abriss och brytaravstånd är omvänt – ökar man brytaravståndet så minskar abriss och tvärtom.

Man mäter abriss när en av magneterna har passerat ena polskon på tändspolen i exakt det läge som brytarna ska till att öppna enligt övre bilden. Det är alltså avståndet mellan ändarna på magnet och polsko som det gäller och ska vara 7 – 10 mm på Husqvarnamotorn. I normalfallet ska rätt brytaravstånd (0,35- 0,45 mm) ge korrekt abriss, men slitna eller krokiga brytare kan ge fel abriss trots att brytaravståndet är rätt. Ett bra ”mätverktyg” kan bestå av en pappremsa som är 10 mm bred vilken man sticker in igenom svänghjulets hål och syftar mot avståndet mellan magnet och polsko. Man kan rita in 7 mm på änden av pappremsan så ser man min/max.

Om tändspolen är bytt är det viktigt att den är nya spolen är antingen omlindad eller testad i en tändspoleprovare – och då uppvärmd till cirka 70 grader. Dessa gamla tändspolar med textilisolering är hygroskopiska och drar alltså åt sig fukt från den omgivande luften. Här är alltså så kallade NOS-delar (New Old Stock) inget att sträva efter då en gammal tändspole kan var helt förstörd på insidan trots att den legat oanvänd på en hylla i decennier.

När det gäller kondensatorer har det förekommit väldigt mycket nytillverkat skräp från låglöneländer på marknaden. I vissa fall har kondensatorerna varit trasiga redan i butiken. En kondensator kan testas på följande vis: ladda upp den med ett 12-voltsbatteri och vänta en halv till en minut. Kortslut sedan kondensatorn mellan anslutningen och bägarens kant med en kniv eller mejsel. Då ska det uppstå en liten gnista som ska både höras och synas. Kondensatorn måste vara bortkopplad från tändsystemet vid testet.

Jim Lundberg

Apollo som är svårstartad med varm motor
Så här kan en ”fin” tändspole se ut på insidan. Textilisoleringen drar i sig fukt och lindningarna ärgar sönder.
Rulla till toppen